Η καταγωγή του προέρχεται από την Μεσοποταμία, την εύφορη κοιλάδα που ονόμασαν οι αρχαίοι Έλληνες.
Το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Στον Όμηρο και στην Οδύσσεια υπάρχει αναφορά στη ροδιά.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου.
Δεν ξέρω αν είναι λόγω των αλκαλοειδών που περιέχει, αλλά θεωρείται σήμερα ότι έχει απίστευτα αντιοξειδωτική ιδιότητα και ανήκει στην κατηγορία super food.
Ανάμεσα στις ιδιότητες του ροδιού συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με μελέτες πανεπιστημίων το ότι μειώνει το κοιλιακό λίπος, ευνοεί τον αιματοκρίτη, βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, τον καρκίνο του δέρματος ή του μαστού, ξεμπλοκάρει τις αρτηρίες ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων, βοηθάει στην καλύτερη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, ενώ θεωρείται το φυσικό υποκατάστατο του viagra!!
Πώς το καθαρίζουμε
Δείτε σας παρακαλώ ένα απίστευτο βίντεο που βρήκα στο you tube, και δείχνει ένα ανορθόδοξο τρόπο να καθαρίζει κανείς το ρόδι, αλλά που όμως δουλεύει διότι το δοκίμασα!!!
Αν θέλετε μόνο τον χυμό του βγαίνει εύκολα με ένα απλό λεμονοστίφτη. Το κόβετε στην μέση σαν πορτοκάλι και το στίβετε.
Γίνεται βινεγκρέτ
Ανακατέψτε το με ξίδι ή μπαλσάμικο και χρησιμοποιήστε το στις βινεγκρέτ στις φθινοπωρινές / χειμωνιάτικες σαλάτες σας. Τους ταιριάζει γάντι.
Γίνεται και γρεναδίνη, που είναι η καλύτερη βάση για όλα τα κοκτέιλ του χειμώνα!
Η Μαίρη Παναγάκου στο βιβλίο της «Τα μυστικά για τα βότανα» των εκδόσεων Καστανιώτη μας δίνει την συνταγή
ΓΡΕΝΑΔΙΝΗ Στύβουμε, αφού κόψουμε στη μέση, 20 ρόδια. Σουρώνουμε το χυμό.
Αφήνουμε σε μπουκάλι για ένα βράδυ και την επομένη το βάζουμε σε κατσαρόλα προσθέτοντας 1,5 κιλό ζάχαρη για κάθε λίτρο χυμού.
Βράζουμε για μισή ώρα σε σιγανή φωτιά. Το βάζουμε σε μπουκάλι, αφού κρυώσει, και το διατηρούμε σε σκιερό και στεγνό μέρος.