BACK

Το αυγό στην Ελληνική μαγειρική

Στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας και σε κάθε λαϊκή, θα βρείτε πωλητές που πουλάνε μόνο αυγά, κάτι που αποδεικνύει, ίσως, τη σημασία που τους αποδίδεται στην ελληνική κουζίνα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.8 (4 votes)

Στους δρόμους γύρω από τη Λαχαναγορά, στο εμπορικό κέντρο της πόλης, υπάρχει αυτή η εγκάρδια και λίγο αναχρονιστική αίσθηση του συναφιού που περιβάλλει αυτά τα καταστήματα. Μπορεί κανείς να αγοράσει από ένα αυγό (προς 20 λεπτά) μέχρι κάποιες δωδεκάδες, στοιβαγμένες σαν πυργάκια στις χαρτονένιες τους καρτέλες.

Χωρίς αμφιβολία, η γνωστότερη χρήση των αυγών στην ελληνική κουζίνα είναι το αυγολέμονο, μια σάλτσα που δίνει χάρη στα λαχανικά και δένει σούπες και μαγειρευτά. Στην Ελλάδα, τα αυγά τα βάζουν επίσης σε πολλά παραδοσιακά εορταστικά αρτοσκευάσματα και, βεβαίως, τα κόκκινα σφιχτά αυγά είναι το πρώτο έδεσμα με το οποίο οι Έλληνες δίνουν τέλος στη νηστεία του Πάσχα.

Τα αυγά όμως είναι παρόντα και στο καθημερινό τραπέζι. Μπορούν πολύ συχνά να αποτελέσουν ένα απλό και γρήγορο γεύμα σε συνδυασμό με λαχανικά ή τυρί σε κάποια ομελέτα, τηγανιά ή ένα άλλο πιάτο. Οι συνταγές με αυγά που θα βρείτε στο παράρτημα Συνταγές περιλαμβάνουν ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες της ελληνικής μαγειρικής καθώς όμως και κάποια πιο ασυνήθιστα πιάτα, όπως μια ομελέτα με καλαμποκένιο πλιγούρι και κάστανα που ψήνεται σαν πίτα.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις