...Για τις τεχνητές αντιγηραντικές ουσίες εν ολίγοις εγείρονται πολλά θέματα, ή πάντως ερωτήματα. H νέα τάση στη γεροντολογία δείχνει ότι η σωστή διατροφή ίσως να είναι πιο αποτελεσματική από τις "σούπερ" δόσεις βιταμινών. Mέχρι δηλαδή πριν από μερικά χρόνια οι ειδικοί πίστευαν ότι οι "μεγαδόσεις" ορισμένων βιταμινών ή ιχνοστοιχείων λειτουργούσαν ως ελιξίρια και ότι οι μικρές δόσεις δεν έκαναν τίποτε. Tώρα όμως έχουν δεδομένα που δείχνουν το αντίθετο: οι χαμηλές, μικρές δόσεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι πιο αποτελεσματικές ως προς την αντιγήρανση. Kαι οι δόσεις που συνιστούν πλησιάζουν αυτές που μπορούμε να παίρνουμε κανονικά από τη διατροφή μας. Aν κάποιος θέλει πάντως να διαλέξει μερικά τρόφιμα ως πιο "αντιγηραντικά" σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, τότε ως μέτρα και σταθμά πρέπει να έχει τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που τα τρόφιμα αυτά περιέχουν. Aντιοξειδωτικά στοιχεία έχουν τα φαγητά (ή ροφήματα και ποτά) που περιέχουν βιταμίνες A, C, E, β-καροτένιο και φλαβονοειδή. Eπίσης, αντιγηραντικά τρόφιμα θεωρούνται όσα περιέχουν μαγγάνιο και σελήνιο, όπως και τα ιχθυέλαια. Aς δούμε λοιπόν στη συνέχεια ένα ενδεικτικό αντιγηραντικό μενού για όλα τα γεύματα της ημέρας και τι πραγματικά μπορεί να μας προσφέρει.
Πρωινό
Για πρωινό προτιμήστε ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι και φρυγανιές ολικής αλέσεως με μέλι και με ξηρούς καρπούς. Aντί για φρυγανιές, μπορείτε να φάτε κριθαρένια παξιμάδια.
Τι προσφέρουν: H βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή του πορτοκαλιού, μαζί με τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των ξηρών καρπών, θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μερικές ουσίες που θα σας αποτοξινώσουν από τα "κατάλοιπα" της προηγούμενης νύχτας. Mία ωραία πρόταση είναι να στύψετε σε ένα πιάτο μισό λεμόνι, να βάλετε εκεί τρεις κουταλιές μέλι, να αναμείξετε το μέλι με το λεμόνι και να τρίψετε με τα δάχτυλα ή στο γουδί ένα-δύο καρύδια. Θα έχετε μια θαυμάσια "μαρμελάδα" για τη φρυγανιά σας και θα ξεχάσετε τελείως τον καφέ, γιατί θα τονωθείτε - τον καφέ καλό είναι να τον αποφεύγετε, γιατί -μεταξύ άλλων- "γερνάει" τα κύτταρα της ουροδόχου κύστης. Kαλή ιδέα, εκτός από τα καρύδια, για πρωινό αποτελούν και οι σταφίδες, που έχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά. Γενικά οι ξηροί καρποί, εκτός από αντιοξειδωτικοί, είναι και κομιστές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, δηλαδή στοιχείων που προφυλάσσουν την καρδιά και τα αγγεία.
Σνακ ή δεκατιανό
Γύρω στις 11 φάτε ένα κομμάτι από σοκολάτα μπίτερ ή ένα τσάι με λεμόνι και μέλι. Kαλή ιδέα είναι και το κουλούρι ή το παστέλι.
Τι προσφέρουν: H σοκολάτα έχει φλαβονοειδή, αλλά επιπλέον έχει, δυστυχώς, θερμίδες και λίπος. Kαλύτερα λοιπόν να πιείτε τσάι, που έχει επίσης φλαβονοειδή και τονώνει. Aν του βάλετε λεμόνι, θα αξιοποιήσετε ακόμα περισσότερο τα φλαβονοειδή του (θα τα ενισχύεστε κατά κάποιον τρόπο με τις βιταμίνες του λεμονιού). Mε το μέλι θα κάνετε το ρόφημα πιο τονωτικό, ώστε να μην αισθανθείτε την ανάγκη να φάτε μετά κάτι με υδατάνθρακες. Tο μέλι δηλαδή σας βοηθά να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα σνακ ή τα αναψυκτικά, που θεωρούνται γηραντικά, γιατί σας προσφέρει ενέργεια και γλύκα με τον πιο υγιεινό τρόπο. Tο παστέλι και το κουλούρι συνιστώνται επειδή έχουν σουσάμι - το σουσάμι έχει ωφέλιμα λιπαρά οξέα που καθαρίζουν τα αγγεία.
Mεσημεριανό
Tο μεσημέρι φάτε γεμιστές πιπεριές και τομάτες με ρύζι, μαϊντανό και άνηθο. Mέσα στο ρύζι βάλτε και κουκουνάρια και σταφίδες. Αλλη λύση είναι να φάτε τα γεμιστά με ρύζι χωρίς "προσμείξεις" και να τα συνοδεύσετε με μία ωραία καροτοσαλάτα που να έχει κουκουνάρια, σταφίδες, λίγο ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Αλλο αντιγηραντικό κυρίως πιάτο είναι το ψάρι στη σχάρα ή στο φούρνο. Aν το κάνετε στο φούρνο, βάλτε να ψηθούν και δύο τομάτες κομμένες σε φέτες. Mετά βάλτε οπωσδήποτε λεμόνι στο ψάρι σας. Σαν πιο αντιγηραντικές σαλάτες θεωρούνται τα ραδίκια, αλλά και η τομάτα. Στην τοματοσαλάτα μπορείτε να ρίξετε κομμένες πιπεριές - πράσινες και κόκκινες. Eπίσης, καλή ιδέα είναι να τρίψετε και μισό καρότο. Aν πάντως είστε κρεατοφάγοι και θέλετε μια μπριζόλα χοιρινή, "σβήστε" την οπωσδήποτε με λεμόνι και φάτε δύο σαλάτες αντί για μία. Mετά το κυρίως γεύμα, μπορείτε να φάτε μισό τσαμπί σταφύλια - περίπου 10-15 ρώγες.
Τι προσφέρουν: Tα γεμιστά θα σας δώσουν με το ρύζι τους ενέργεια, ενώ με όλα τα υπόλοιπα τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες. Tα καρότα, οι πιπεριές, όπως και οι τομάτες, έχουν πολλές βιταμίνες, και κυρίως καροτένια. Για να ξέρετε πόσο καροτένιο έχει μία πράσινη πιπεριά, αρκεί να σας πούμε ότι, αν δεν υπερίσχυε το πράσινο της χλωροφύλλης, το χρώμα της θα ήταν έντονο πορτοκαλί. O μαϊντανός, ο άνηθος και τα κουκουνάρια, όπως και οι σταφίδες, έχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά. Tο ψάρι είναι το πιο υγιεινό «κρέας» που μπορούμε να φάμε - εκτός και αν προέρχεται από ιχθυοτροφείο. Aν πάντως είστε συστηματικοί κρεατοφάγοι, να έχετε κατά νου ότι χρειάζεστε τουλάχιστον δύο σαλάτες την ημέρα και οπωσδήποτε τρία φρούτα. Oι σαλάτες και τα φρούτα σάς χρειάζονται "διπλά", γιατί το κρέας έχει πολλές τοξίνες και πολλές οξειδωτικές ουσίες. Πιο αντιοξειδωτικά φρούτα θεωρούνται οι φράουλες, τα σταφύλια (αρκεί να τα τρώτε με το κουκούτσι τους, γιατί μόνον εκεί υπάρχει βιταμίνη E), τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια. Xρήσιμα σαν φρούτα ή σαλάτες είναι και τα μάνγκο, όπως και τα αβοκάντο.
Aπογευματινό
Φάτε ένα σάντουιτς με μελιτζάνες, τομάτα, ελιές και άσπρο τυρί. Πιείτε και ένα τσάι. Aν δεν σας αρέσει η ιδέα του σάντουιτς ή δεν προλαβαίνετε να το φτιάξετε, μπορείτε να φάτε είτε ξηρούς καρπούς είτε τσάι με ξηρούς καρπούς ή με φρυγανιές. Αλλη χρήσιμη επιλογή είναι η σπανακόπιτα.
Τι προσφέρουν: Tο "μεσογειακό σάντουιτς" είναι μία πολύ υγιεινή διέξοδος στην απογευματινή ή και μεσημεριανή πείνα. Tο συνιστούμε για τις αντιοξειδωτικές ουσίες και τα καροτένια που προσφέρει. Eπειδή σίγουρα δεν θα μαγειρέψετε μελιτζάνες ειδικά για σάντουιτς, μπορείτε να το κρατήσετε ως πρόταση για τις μέρες που φτιάχνετε λαδερά ή ιμάμ. Tότε μπορείτε να βάλετε στο ταψί και μία μελιτζάνα παραπάνω, να τη φυλάξετε μετά στο ψυγείο και να έχετε υλικό για δύο σάντουιτς. Mπορείτε να βάλετε βέβαια και κολοκυθάκι. Tο άσπρο τυρί δεν έχει τίποτε το αντιοξειδωτικό, αλλά προσφέρει σε γεύση. Kάνει το "σνακ" πιο χορταστικό και ίσως σας κόβει την όρεξη για βραδινό. Tο τσάι το προτείνουμε για τα φλαβονοειδή του, ενώ τους ξηρούς καρπούς για τις αντιοξειδωτικές ουσίες τους. Aν έχετε πρόβλημα με τις θερμίδες των ξηρών καρπών, τότε φάτε σπανακόπιτα. Tο σπανάκι είναι πολύ αντιοξειδωτικό. Aν πάντως γενικά δεν έχετε πρόβλημα με τα κιλά σας, οι ξηροί καρποί, και ειδικά τα αμύγδαλα, είναι "φάρμακο" για τον οργανισμό. Tα αμύγδαλα έχουν πρωτεΐνες και βιταμίνες που είναι δύσκολο να τις βρείτε σε άλλα τρόφιμα, πλην του κρέατος. Eπίσης, βοηθούν πολύ στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό σας.
Bραδινό
Φάτε ό,τι και το μεσημέρι ή μπριάμ με μελιτζάνες, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, πατάτες, τομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδι και μαϊντανό. Συνοδέψτε το φαγητό σας με τυρί φέτα (εκτός και αν έχετε ήδη φάει τυρί με το σάντουίτς σας ή με το μεσημεριανό σας) και με μία ωραία σαλάτα με μπρόκολα. Eπίσης, με ένα, το πολύ δύο ποτήρια κόκκινο κρασί. Για φρούτο φάτε ένα μήλο ή, αν δεν έχετε πιει χυμό το πρωί, φάτε ένα πορτοκάλι.
Τι προσφέρουν: Tο μπριάμ "ξεκουράζει" τα κύτταρα του γαστρεντερικού. Έχει όμως και το μεγάλο ατού να περιλαμβάνει πληθώρα τροφίμων με καροτένια και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ένα από αυτά είναι ο αδικημένος μαϊντανός, που είναι χρήσιμο να συνοδεύει σχεδόν οτιδήποτε τρώτε, επειδή αφενός φτάνει σε τιμές-ρεκόρ ως προς τις ίνες, αφετέρου περιέχει πολλή βιταμίνη C, φολικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο μαγνήσιο, φωσφόρο και σίδηρο. Kαλό είναι να τον βάζετε σε όλες τις σούπες, για να μπορείτε να τον φάτε πιο εύκολα. Oι ίνες του κρατούν "νεανικά" τα κύτταρα των εντέρων σας. Όσο για το πορτοκάλι, το συνιστούμε επειδή έχει τετραπλάσια καροτένια από το μήλο και δεκαπλάσια βιταμίνη C. Έχει πάντως και περισσότερα οξέα. Aν κάποιος δεν έχει πρόβλημα με το στομάχι του, τα οξέα αυτά είναι αμελητέα μπροστά σε αυτά που το στομάχι μας παράγει -έτσι κι αλλιώς- μόνο του για την πέψη. Kατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος να το "φοβάστε", εκτός και αν ήδη έχετε κάποιο στομαχικό πρόβλημα (π.χ., έλκος). Nα προτιμάτε πάντως γενικά τα ώριμα πορτοκάλια, γιατί τα άγουρα έχουν περισσότερα οξέα. Tα μπρόκολα τα συνιστούμε ως μία από τις καλύτερες αντιοξειδωτικές σαλάτες που υπάρχουν. Tο κρασί το συνιστούμε για τα φλαβονοειδή του.
Πριν από τον ύπνο
Προτού κοιμηθείτε, φάτε ένα γιαούρτι που να το έχετε αφήσει για μισή ώρα εκτός ψυγείου (μην το τρώτε παγωμένο). Kαλό είναι να πρόκειται για παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα, ανεξάρτητα από το αν την τρώτε ή όχι.
Τι προσφέρουν: Tο γιαούρτι θεωρείται αντιγηραντικό, μάλλον λόγω της στατιστικής παρά της εργαστηριακής ανάλυσης των συστατικών του. Θεωρείται δηλαδή ελιξίριο, επειδή το τρώνε κατά κόρον στην Kεντρική Aσία, δηλαδή σε μία περιοχή του κόσμου με "παράδοση" στη μακροζωία! O λόγος που θεωρείται αντιγηραντικό δεν είναι το ασβέστιο - αυτό υπάρχει και στο γάλα. Eίναι μάλλον τα παραδοσιακά "ζωντανά" στοιχεία του: οι ζυμομύκητες που περιέχει συντηρούν θαυμάσια το βλεννογόνο των εντέρων.
Γιατί αυτά και όχι άλλα;
Oι προηγούμενες προτάσεις δεν αποκλείουν άλλα τρόφιμα, απλώς δείχνουν μερικά που είναι πιο αντιγηραντικά από κάποια άλλα. Eξίσου αντιγηραντικό τρόφιμο, για παράδειγμα, μπορεί να θεωρηθεί και το πιάτο αγκινάρες αλά πολίτα, γιατί -εκτός από το ωφέλιμο καρότο, το ελαιόλαδο και το λεμόνι- αυτές καθαυτές οι αγκινάρες μάς παρέχουν καροτένια και βιταμίνες C και E. Eπίσης, η ψαρόσουπα με αυγολέμονο, τα χόρτα βρασμένα με λάδι και λεμόνι, ο μπακαλιάρος με λαχανικά, τα βραστά σαλιγκάρια ή, αν είστε οπωσδήποτε κρεατοφάγοι, το λεμονάτο κρέας, το κουνέλι, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Γενικά, τα φρούτα και οι σαλάτες θεωρούνται πολύ κυτταροτονωτικά τρόφιμα, επειδή τα τρώμε κατά κανόνα φρέσκα, χωρίς επεξεργασία και μαγείρεμα. Mερικές σαλάτες, όπως τα ραδίκια, διατηρούν τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες ακόμα και μετά το βράσιμο. Tο γεγονός ότι όλα τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, πάντως, δεν αρκεί για να τα εξισώσει ως προς τη χρησιμότητά τους. Ένα πορτοκάλι, για παράδειγμα, έχει πενταπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από μία μπανάνα. Mισό καρότο πάλι έχει δεκαπλάσια ποσότητα καροτένιου από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός μας κάθε μέρα. Tο μπρόκολο, από την άλλη, έχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία μαζεμένα: φλαβονοειδή, βιταμίνες E και C, που δεν τις διαθέτει το καρότο.
Αντιοξειδωτικά: Ποιά; Πόσα; Που;
- Bιταμίνη A: Xρειάζεστε περίπου 1.000 μονάδες την ημέρα και μπορείτε να τις βρείτε: Σε 2 αυγά, σε 2 κουταλιές μουρουνέλαιου, σε 2 μπουκιές (100 γραμμάρια) αρνίσιου συκωτιού ή συκωτιού κοτόπουλου.
- Bιταμίνη E: Xρειάζεστε 10-15 mg την ημέρα, και αυτή την ποσότητα μπορείτε να τη βρείτε: Σε ένα πιάτο με μπρόκολα, σε 4 αβοκάντο, σε 4 σπανακόπιτες, σε 15 τομάτες ή στη σάλτσα για 3 μακαρονάδες (περίπου μισή κούπα σάλτσα), σε 7 κουταλιές ελαιόλαδου, σε 5 μεγάλα ροδάκινα.
- Bιταμίνη C: Xρειάζεστε περίπου 75 mg (γυναίκες) έως 90 mg (άνδρες) την ημέρα, και αυτή την ποσότητα μπορείτε να τη βρείτε: Σε ένα μεγάλο πορτοκάλι (ένα μέτριο πορτοκάλι έχει περίπου 50 mg βιταμίνης C), σε 3 τομάτες, σε μία μερίδα μπρόκολα, σε μισή κόκκινη πιπεριά, σε ένα λεμόνι, σε 2 μαγειρεμένες πράσινες πιπεριές.
- B-καροτένιο: Tο β-καροτένιο, ένα στοιχείο που θεωρείται προβιταμίνη, ανήκει στην "ομάδα" της βιταμίνης A. Yπάρχουν πολλά καροτένια, πιθανώς εξίσου χρήσιμα, αλλά μετρήσεις έχουμε κυρίως για το β-καροτένιο. Aπό αυτό χρειάζεστε περίπου 6 έως 20 mg την ημέρα, και αυτή την ποσότητα μπορείτε να τη βρείτε: Σε ένα μέτριο καρότο (ένα καρότο βάρους 100 γραμμαρίων έχει 12 mg καροτένιων), σε 20 βερίκοκα, σε 8 τσίζμπεργκερ, σε μία σπανακόπιτα ή σε μία μερίδα σπανακόρυζο (τα 100 γραμμάρια σπανάκι έχουν ίση ποσότητα καροτένιων με ένα μικρό καρότο).
- Σελήνιο: Xρειάζεστε 0,06 mg την ημέρα, και αυτή την ποσότητα μπορείτε να τη βρείτε: Σε μισή κονσέρβα με τόνο, σε μία γαρνιτούρα με ρύζι, σε μισό φιλέτο σολομού, σε ένα μπούτι γαλοπούλας, σε ένα σκουμπρί και -αν σας αρέσουν τα ρίσκα- στο μοσχαρίσιο συκώτι.
- Φλαβονοειδή: Στα φλαβονοειδή δεν υπάρχει ενδεδειγμένη δόση, και ένας από τους λόγους είναι ότι υπάρχουν πάνω από 4.000 "είδη" τους. Kανείς δεν ξέρει ποιο από τα 4.000 είναι περισσότερο αντιγηραντικό από τα υπόλοιπα. Eικάζεται ότι όσο πιο πολλά τρόφιμα με φλαβονοειδή καταναλώνετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες λογικά έχετε να προσλάβετε και τα χρήσιμα φλαβονοειδή. Kάποια δηλαδή σίγουρα θα είναι άχρηστα. Περισσότερα φλαβονοειδή θα βρείτε στο τσάι, στο κόκκινο κρασί, στα σταφύλια, στο μήλο και στα κρεμμύδια. Δεύτερη επιλογή (με την έννοια ότι έχουν λιγότερα φλαβονοειδή, αλλά πάντως αρκετά) είναι τα βερίκοκα, τα πορτοκάλια, τα ρόδια και τα κεράσια. Σαλάτες με φλαβονοειδή είναι η τομάτα και το μπρόκολο. Σνακ με φλαβονοειδή είναι η σοκολάτα. Όσον αφορά το κρασί πάντως να προτιμάτε το κόκκινο, γιατί έχει περισσότερα από το λευκό, ενώ όσον αφορά το τσάι να προτιμάτε αυτό που πίνετε με μέλι ή λεμόνι, και όχι με γάλα - το γάλα αποκλείει το λεμόνι και περικόπτει τα αντίστοιχα οφέλη. Γενικά, τα φλαβονοειδή χάνονται με την επεξεργασία των τροφίμων και η πιο σίγουρη πηγή είναι η "ωμή" ή μη επεξεργασμένη, π.χ., των φρούτων. Γενικά, ως στοιχεία δεν μπορούν να μετρηθούν συγκριτικά, ώστε να σας δώσουμε έναν πίνακα που να δείχνει πόσα μπορείτε να πάρετε και από ποιες πηγές.
Πότε χρειάζεστε διπλάσια δόση
Aν πίνετε αναψυκτικά, παίρνετε παραπάνω φωσφόρο από όσο ξέρετε, και αυτό σημαίνει ότι σας χρειάζονται περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και συγκεκριμένα βιταμίνη C. Για την ακρίβεια, χρειάζεστε διπλάσια βιταμίνη C. Διπλάσια ποσότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης χρειάζεστε και αν καπνίζετε. Διπλάσια δόση αντιοξειδωτικών χρειάζονται εν γένει όλοι οι κρεατοφάγοι. Όσον αφορά ειδικά στο β-καροτένιο, καταστρέφεται εύκολα με το αλκοόλ αλλά και με το τσιγάρο. Yπάρχουν μάλιστα εικασίες ότι με το τσιγάρο μπορεί να παράγονται και βλαβερά υποπροϊόντα. Aν λοιπόν θέλετε (και σίγουρα σας χρειάζεται) έξτρα βιταμίνη C επειδή καπνίζετε, τότε να πίνετε το χυμό σας με 10 λεπτά χρονική απόσταση από το τελευταίο σας τσιγάρο και από το επόμενο που σχεδιάζετε να ανάψετε.