Είναι αναγκαίο λοιπόν, η διατροφή να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ρύζι με το φλοιό του, κριθάρι, σιτάρι, κ.α. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πρέπει να είναι αυξημένη, ενώ η αποφυγή γλυκών, προϊόντων light και κορεσμένου λίπους θεωρείται απαραίτητη γιατί οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Η έρευνα του American Cancer Society προτρέπει στην διατήρηση του ιδανικού βάρους, αφού βάση της μελέτης, το αυξημένο σωματικό βάρος ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων από καρκίνο.
Kαι οι δύο έρευνες τονίζουν την σημασία της κατανάλωσης ψαριών εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε ω3 λιπαρά οξέα, που προστατεύουν από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η αποφυγή της υπερκατανάλωσης κόκκινου κρέατος αλλά και ζωικών λιπών είναι αναγκαία.
Ο τρόπος μαγειρέματος ψητό, βραστό είναι ο μόνος που εξασφαλίζει την ποιότητα των τροφών.
Η Μεσογειακή Διατροφή λοιπόν περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη καλή υγεία αλλά και στη μακροζωία.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ
Η διατροφική στάση των κατοίκων της Κρήτης σήμερα δεν θα υποστηρίζαμε με βεβαιότητα ότι είναι η ίδια με αυτήν που ακολούθησαν οι Κρητικοί 50 χρόνια πριν.
Κι αυτό γιατί και η νεολαία της Κρήτης διατρέφεται όπως ακριβώς όλοι οι νέοι στο Δυτικό κόσμο.
Η εξαίρεση που υπάρχει είναι ότι το Κρητικό ελαιόλαδο με το οποίο και οι σημερινοί Κρητικοί διατρέφονται είναι άριστης ποιότητας και καθώς υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι κτήματα με ελαιόδεντρα, μπορούμε να πούμε ότι όλοι απολαμβάνουν το προνόμιο αυτό.
Ένα ακόμη θετικό στοιχείο σε σχέση με την παραδοσιακή Κρητική διατροφή είναι η παρουσία των χορταρικών και γνώση να παρασκευάζουν διάφορα φαγητά και πίτες με αυτά. Άλλωστε η μορφολογία του εδάφους και οι κλιματολογικές συνθήκες βοηθούν στην παραγωγή αυθεντικών φυσικών προϊόντων.
Η θέση της Κρήτης δίνει τη δυνατότητα να περιέχει η διατροφή τους ψάρια. Παράγοντας πολύ σημαντικός στην σωστή διατροφή. Οι νέοι της Κρήτης όμως δεν φαίνονται να προτιμούν ιδιαίτερα αυτή τη διατροφή.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι υπάρχει καλύτερη φυσική ποιότητα προϊόντων αλλά και σημαντική ενημέρωση από το Παν/μιο Κρήτης και δη του καθηγητού κ. Καφάτου, δύο μεγάλα προνόμια, που οι σημερινοί νέοι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους.
ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Νέες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν την σημασία της Μεσογειακής διατροφής. Σύμφωνα λοιπόν με το American Cancer Society αλλά και την μελέτη της καθηγήτριας κ. Τριχοπούλου, η υιοθέτηση διατροφικού σχήματος πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, προστατεύει από την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, μειώνει σημαντικά το ποσοστό θανάτων από καρκίνο, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην διατήρηση του σωματικού βάρους.
Η Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνει τις συστάσεις και των δύο ερευνών.
Παρ’ όλο που η Μεσογειακή Διατροφή έχει Ελληνική και και δη Κρητική ταυτότητα, εν τούτοις σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι οι περισσότερες χώρες του κόσμου είναι δυνατόν να ακολουθήσουν τη Μεσογειακή Διατροφή διότι:
1. Είναι δυνατή η παραγωγή προϊόντων που περιλαμβάνονται στην Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής λόγω της ανεπτυγμένης και αναπτυσσόμενης τεχνικής των καλλιεργειών.
2. Η παραγωγή εξελιγμένων φυτοφαρμάκων, προσθετικών ορμονών, λιπασμάτων από τις μεγάλες βιομηχανίες και η λογική χρήση τους από τους γεωπόνους των διαφόρων χωρών καθιστούν εφικτή την σωστή τους ανάπτυξη.
3. Η διεθνοποιημένη εισαγωγή – εξαγωγή πολλών προϊόντων διατροφής δίνει τη δυνατότητα της παρουσίας πολλών Μεσογειακών προϊόντων στην αγορά διαφόρων λαών.
4. Η βελτίωση στην τυποποίηση και συντήρηση των προϊόντων π.χ. κατεψυγμένα ψάρια, τυποποιημένοι φρουτοχυμοί κ.λ.π. ώστε να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά των τροφών αναλλοίωτα και τέλος,
5. Η διάδοση της γνώσης της παρασκευής Μεσογειακού τύπου φαγητών που εμπεριέχεται σε βιβλία μαγειρικής, παρέχεται αφειδώς από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, βιβλία, περιοδικά.
Το μη θετικό θα λέγαμε αποτελεί στην προκειμένη περίπτωση, μόνο το μεγάλο κόστος των προϊόντων για λαούς είτε απομακρυσμένους, είτε με χαμηλό οικονομικό, βιοτικό επίπεδο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τελευταία έρευνα της κ. Τριχοπούλου και την δημοσίευση νέων συστάσεων από το American Cancer Society· ένα ενδεικτικό διατροφικό σχήμα για άτομα με καθαρό ιατρικό ιστορικό μπορεί να διαμορφωθεί ως ακολούθως: Πρωί: ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά ή ένα ρόφημα τσάι ή χυμός φρούτων + μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως + 1 κουταλάκι μέλι Ενδιάμεσα των δύο κύριων γευμάτων: 2 φρούτα ή χυμό φρούτων ή χυμό λαχανικών Μεσημεριανό κι βραδυνό (14 γεύματα συνολικά μιας εβδομάδας): · 3 γεύματα ψάρι (οποιοδήποτε ψητό ή βραστό) με χόρτα · 3 γεύματα μεγάλες σαλάτες από ωμά ή βρασμένα λαχανικά + 3 – 4 ελιές ή ένα μικρό κομμάτι τυρί χαμηλών λιπαρών · 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή ένα Κρητικό παξιμάδι · 2 γεύματα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια) + σαλάτα · 1 γεύμα χόρτα + 1 αυγό + ψωμί · 1 γεύμα ρύζι + λαχανικά (πιπεριές, άνηθο, κουκουνάρια, αμύγδαλα) · 1 γεύμα ένα κομμάτι σπανακόπιτα ή οποιαδήποτε άλλη χορτόπιτα · 1 γεύμα κοτόπουλο χωρίς το δέρμα ή κόκκινο κρέας χωρίς λίπη (μπορεί να γίνει αντικατάσταση του κρέατος με σουπιές + σπανάκι ή καλαμαράκι γεμιστό με μυρωδικά χόρτα + ρύζι ή γαρίδες + σαλάτα)