Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα η παραγωγή του ούζου γνώρισε πραγματικά μεγάλη άνθηση στο Πλωμάρι της Λέσβου. Ακόμη και σήμερα η Λέσβος φημίζεται για το ποιοτικό ούζο που παράγει και αν βρεθεί κανείς στο νησί αξίζει να δοκιμάσει τις δεκάδες τοπικές ποτοποιίες και το ξεχωριστό προϊόν της κάθε μιας τους.
Από τι φτιάχνεται;
Καθαρή αλκοόλη από εκλεκτή σταφίδα, φυσικά μυρωδικά της μεσογειακής γης, όπως το γλυκάνισο (στη Λέσβο) ή η μαστίχα (στη Χίο), και πλούσιο σε μέταλλα νερό και πολλή πολλή υπομονή για την απόσταξη είναι η απλή, απλούστατη συνταγή ενός ποιοτικού ούζου
Πες μου ένα καλό ούζο
Ο νόμος σήμερα δίνει το δικαίωμα να ονομάζεται ούζο οποιοδήποτε προϊόν είναι έστω και κατά 20% απόσταγμα (κι ας είναι το υπόλοιπο 80% ζάχαρη και τεχνητώς αρωματισμένη αλκοόλη). Είναι όμως προφανές ότι όταν βρίσκουμε ένα ούζο που δικαιούται να γράφει στην ετικέτα του "100% απόσταγμα" ή "προϊόν πλήρους αποστάξεως" έχουμε να κάνουμε με ένα αλκοολούχο ποιοτικά ανώτερο από τα υπόλοιπα. Αν θέλετε λοιπόν ένα καλό ουζάκι, αρκεί να ξέρετε να διαβάζετε τη σήμανσή του.
Όλη η Ελλάδα ένα ατέλειωτο ...ουζερί
Είτε στην Αθήνα είστε είτε στην επαρχία δε θα δυσκολευτείτε να απολαύσετε ένα ουζάκι ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός. Παραδοσιακά ή πιο μοδάτα "ουζερί" υπάρχουν παντού. Σερβιρισμένο σε καραφάκια και συνοδευμένο από τους παραδοσιακούς "ουζομεζέδες", δηλαδή τις ποικιλίες ορεκτικών, όπως τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα φρέσκα χόρτα και λαχανικά, τις πίτες, τα τοπικά τυριά, το ψωμί ή τα παξιμαδάκια, το ούζο σας περιμένει να το απολαύσετε σκέτο, με πάγο ή με νερό, αλλά πάντα με καλή παρέα.
Ουζομεζεδάκια... οι συνταγές τους!
Αντιναχτές (ή ατίναχτες) Αφότου έγινε βασική τροφή, η υγιεινή και φτηνή πατάτα, είναι σχεδόν απαραίτητη στη μαγειρική και γνωρίζει την πιο πλούσια γκάμα συνταγών απ' όλα τα λαχανικά, ξεκινώντας από τα πιο απλά και λαϊκά εδέσματα και φτάνοντας στα πιο εξευγενισμένα. Η συγκεκριμένη συνταγή προέρχεται από την κυπριακή κουζίνα. |
|
Γαύρος μαριναρισμένος με δυόσμο και φρέσκια ρίγανη Στην Πάρο, στις Κυκλάδες, τα ξαδελφάκια της σαρδέλας, ο γαύρος και η αντζούγια, αποξηραίνονται στον ήλιο, κατόπιν ψήνονται στη σχάρα και γίνονται ένας απίθανος μεζές για το ούζο. |
|
Μικρός ντάκος με ούζο & ξινομυζήθρα Πάνω στο γεμάτο φυσικές ίνες ευωδιαστό κρίθινο παξιμάδι, τοποθετήστε φρέσκια ζουμερή ντομάτα και πιο πάνω τριμμένο λευκό τυρί (ξινομυζήθρα). περιχύστε με ελαιόλαδο. Στο Ρέθυμνο μάλιστα χρησιμοποιούν το στρογγυλό παξιμάδι (κουλούρα, πανωκαύκαλο), και το λένε "κουκουβάγια". |
|
Καβουροσαλάτα Η σάρκα του κάβουρα είναι εκλεκτή και εύγευστη. Ανήκει στα οστρακοειδή και πρέπει να αγοράζεται ζωντανός, να έχει βάρος και το κέλυφος να είναι καλά γεμάτο. Μπορείτε να βρείτε κάβουρες στην αγορά βρασμένους σε κονσέρβα ή κατεψυγμένους. |
|
Κεφτεδάκια ρυζιού Χωρίς να περιέχουν κρέας αλλά όχι λιγότερο νόστιμοι είναι οι ρυζοκεφτέδες. Το μέγεθός τους είναι όπως οι συνηθισμένοι κεφτέδες αλλά διαφέρουν στο χρώμα. Στο άρωμα ο δυόσμος και το σκόρδο έχουν το πρώτο ρόλο. |