BACK

Feasting & Fasting in Crete

Το ελαφρά υγρό κλαδί ελιάς στο εξώφυλλο του βιβλίου «Feasting and Fasting in Crete» (Κέδρος, 2001) της Diana Farr Louis, μας προτρέπει να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες του. Ο ελκυστικός και φιλικός προς τον χρήστη σχεδιασμός μας προσελκύει ακόμα περισσότερο με φωτογραφίες ανθρώπων, τοποθεσιών και αγορών που συνάντησε η συγγραφέας ταξιδεύοντας στην Κρήτη σε αναζήτηση συνταγών και μαγειρικών παραδόσεων.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2 (3 votes)

Είναι οι ιστορίες της συγγραφέως που κερδίζουν την προσοχή μας: τελετουργίες για το κούρεμα των προβάτων, η Βυζαντινή ιστορία ενός γιορτινού λουκάνικου, γεύματα που προσφέρθηκαν από καλόγερους σε εξερευνητές του 19ου αιώνα και συμβουλές για ζύμες από χωριάτισσες και έμπειρους μάγειρους είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζει.
Η Farr Louis ανήκει στη σχολή συγγραφέων μαγειρικών βιβλίων Elizabeth David/Claudia Roden και προλογίζει τις συνταγές της με μια μικρή ιστορία για τις μαγειρικές συνήθειες του νησιού από την Μινωική εποχή μέχρι σήμερα. Πέρα απ’ το ότι αναφέρει πιθανές Αραβικές, Βενετικές και Οθωμανικές επιρροές, περιγράφει επίσης την “ανακάλυψη” της παγκοσμίως φημισμένης Κρητικής δίαιτας. Βασισμένα σε υλικά όπως τα αγριόχορτα και τα λαχανικά, τους σπόρους και τα όσπρια, το ελαιόλαδο και το τυρί, συνδυασμένα με ευφάνταστους τρόπους και καρυκευμένα με φρέσκα βότανα, τα πιάτα της Κρήτης είναι τόσο γευστικά όσο και υγιεινά. Αυτές οι δόσεις ιστορίας και γεύσης προσφέρονται σε σωστές ποσότητες, καθώς η συγγραφέας μας παρουσιάζει πολλούς από τους καταπληκτικούς μάγειρους που άνοιξαν τις κουζίνες τους και συχνά τις καρδιές τους, για να μας μάθουν να παρασκευάζουμε φρέσκα ζυμαρικά, γαμοπίλαφο, Λαμπριάτικα τυροπιτάκια ή Σμυρναίικα κεφτεδάκια.
Παρ' όλα αυτά, όσο ελκυστικό κι αν είναι ένα βιβλίο μαγειρικής στην εμφάνιση ή ευχάριστο στην ανάγνωση, πρέπει ακόμα να περάσει και το τεστ της γεύσης. Είναι καλές οι συνταγές και δουλεύουν καλά; Και πάλι το Feasting and Fasting in Crete παίρνει καλούς βαθμούς. Υπάρχουν απλά πιάτα για κάθε μέρα, όπως ψητό κοτόπουλο με ολόκληρα λεμόνια, κρέπες σπανακιού ή τηγανίτες ρεβιθιών, καθώς και ένας πλούτος από συνταγές σύμφωνες με την παράδοση της νηστείας – χωρίς κρέας, αυγά, ψάρι ή γαλακτοκομικά προϊόντα – που θα ευχαριστήσουν τους vegetarians. Περιλαμβάνεται επίσης ένα ρεπερτόριο από καταπληκτικά Σαρακοστιανά γλυκά με σταφίδες, καρύδια, μέλι και κονιάκ. Για τις γιορτές και τις ειδικές περιστάσεις, θα είναι δύσκολο να αποφασίσετε ανάμεσα από γευστικά πιάτα όπως ψάρι με αγκινάρες, μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά, τυρί και ελιές και χοιρινό με σέλινο και σάλτσα ντομάτας με κρασί αντί για το συνηθισμένο αυγολέμονο.
Με λίγα λόγια, το Feasting and Fasting in Crete δίπλα από τον φούρνο ή στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι είναι το αμέσως καλύτερο πράγμα μετά από τις διακοπές σε ένα νησί.

 

Συγγραφέας: ΦΑΡ-ΛΟΥΗ, ΝΤΑΪΑΝΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ http://www.kedros.gr/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=1323

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις