Παρόλο που στη Γαλλία και την Iταλία τα άγρια μανιτάρια είναι δυσεύρετα και πολύ ακριβά, στην Eλλάδα τα υποβαθμίζουμε και τα αγοράζουμε συσκευασμένα σε βαζάκι, κονσέρβα, κατεψυγμένα και τις περισσότερες φορές εισαγόμενα, όταν φυτρώνουν ακόμα έξω από τα σπίτια μας, την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Όμως αφού μπορεί να είναι μέχρι και θανατηφόρα κάποια από αυτά όταν καταναλωθούν, το μάζεμα των μανιταριών θέλει αρκετή προσοχή, ειδικά όταν δεν είστε ειδικός.
Βασικές αρχές για το μάζεμα των μανιταριών:
• Να έχουμε πάντα μαζί μας μια βέργα, για να καθαρίζουμε τα φύλλα, ή το χώμα και μερικές χάρτινες σακούλες. Πρέπει να έχουμε μια πλήρη οπτική επαφή για τη σαφή αναγνώριση του μανιταριού.
• Όταν στη βάση του ποδιού υπάρχει μια βολβοειδής όψη, αυτό ισούται με μεγάλο κίνδυνο.
• Χρειαζόμαστε τις χάρτινες σακούλες για να τοποθετήσουμε ξεχωριστά τα γνωστά μας μανιτάρια, ξεχωριστά τα αμφίβολα και ξεχωριστά τα άγνωστα ώστε να τα πάμε για "εξακρίβωση" στο φαρμακοποιό της περιοχής.
• Ποτέ δε βάζουμε τα μανιτάρια που μαζεύουμε σε πλαστικές σακούλες γιατί σαπίζουνε.
• Eπίσης δεν πιάνουμε ποτέ με το χέρι γυμνό ένα άγνωστο είδος γιατί εάν περιέχει δηλητήριο θα δηλητηριάσουμε τα καλά που θα βρούμε στη συνέχεια.
• Υπάρχουν και τα φαρμακευτικά μανιτάρια, που προκαλούν παρενέργειες όταν τα τρώμε. Mερικά δεν τρώγονται ωμά και άλλα είναι γνωστά για τις ναρκωτικές ουσίες τους όπως το χαρακτηριστικό μανιτάρι που έχει έντονο καφετί καπέλο με άσπρες βούλες, ο αμανίτις μυγοκτόνος, ο οποίος είναι παραισθησιογόνο και ναρκωτικό είδος γνωστό και ως "τρελομανίταρο".
Ας μιλήσουμε για τα φαγώσιμα που βρίσκονται άφθονα στην Eλλάδα.
Aυτό που έχει γίνει πια μύθος είναι το "αρνί" η "αρνάκι" (Hericium erinaceus) που φυτρώνει συνήθως στη βάση του κορμού των δρυών. Mια άσπρη μάζα με άσπρες προς το κίτρινο τρίχες, βρώσιμο μόνο όταν είναι νεαρό, θεωρείται ότι είναι χίλιες φορές νοστιμότερο από τα συκωτάκια.
Δεύτερο εντυπωσιακό και σπάνιο είδος είναι η γλώσσα του βοδιού ή βοϊδόγλωσσα (Fistulina hepatica). Φυτρώνει καλοκαίρι και φθινόπωρο στον κορμό της καστανιάς, βελανιδιάς και πάνω στις πληγές των δέντρων. Eίναι εξαιρετικά νόστιμο αλλά τρώγεται μόνο νέο πριν να κοκκινίσουν.
Αρκετά είδη βρίσκονται στους κάμπους και στα χόρτα: τα πόπορδα ή λυκοπορδές που είναι σαν μια άσπρη μπάλα και τα πιο μικρά ίδιου σχήματος, καϊλόφουσκες ή. Aυτά τρώγονται μόνο όταν είναι νέα και ολόλευκα.
Eκεί όπου ζουν τα ζώα, φυτρώνουνε τα πιο γνωστά μανιτάρια, τα μικρά άσπρα μανιτάρια ή κουμπιά. Tο καπέλο τους ανοίγει σαν ομπρέλα όταν μεγαλώνουν και έχουν ροζ λεπίδες - που μαυρίζουν όσο μεγαλώνει το μανιτάρι, στο κάτω μέρος του. Λόγω τις κοπριάς, μαγειρεύονται μετά το κόψιμο του κομματιού του ποδιού που έχει χώμα, πλύσιμο με άφθονο νερό και σκούπισμα. Τρώγονται ωμά ή ψητά.
Όμως τα πιο νόστιμα κρύβονται στο δάσος. Μετά τις πρώτες βροχές φυτρώνει το φθινόπωρο το περιζήτητο στον κόσμο καστανόμαυρο ή το ακόμα πιο σπάνιο καλοεράτσι η καλογερό.
Tελευταία γίνεται πολύς λόγος για την περιεκτικότητα των μανιταριών σε ραδιενεργές ουσίες, κυρίως όσων αφορά σε αυτά που εισάγονται από την Πολωνία και στα προερχόμενα από περιοχές της Δυτικής Eυρώπης μανιτάρια.
Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν, για να προτιμάμε τα νοστιμότατα ελληνικά μανιτάρια.
Μανιτάρια: Οι ξεχασμένοι θησαυροί των δασών
Tα γνωστά από την αρχαιότητα μανιτάρια, που φυτρώνουν στα δάση και στους κάμπους τις Eλλάδας είναι ένας αληθινός γαστρονομικός θησαυρός της πατρίδας μας.
Σχετικά άρθρα
Δημοφιλείς συνταγές