BACK

Ο εδώδιμος αχινός

"Οι αχινοί είναι μια απειλή για τους λουόμενους σε όλη τη Μεσόγειο. 'Oποιος έτυχε ποτέ να τους πατήσει ξυπόλυτος, ξέρει από πρώτο χέρι πόσο επώδυνο και δύσκολο είναι να βγουν αυτά τα μυτερά αγκαθάκια". Αυτά έγραφε πριν από 30 χρόνια η πρέσβειρα της Μεσογείου, Ελίζαμπεθ Ντέιβιντ. Παρά τον πόνο που προκαλούν, ακόμη κι η ίδια παραδεχόταν ότι είναι "νοστιμότατοι, ιδίως για όσους αγαπούν τα φαγητά που μοσχοβολούν θαλασσινό ιώδιο".Σχεδόν όλοι οι Έλληνες δηλαδή, εδώ και χιλιετίες.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.6 (5 votes)

Από τη νεολιθική εποχή, οι πρόγονοί μας απολάμβαναν τους αχινούς-σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα αρχαιολογικά στοιχεία. Ανασκαφές στο Ακρωτήρι Κρήτης έχουν φέρει στο φως υπολείμματα αχινών που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα π.Χ. Το ίδιο ίσχυε και για τους προγόνους μας της Κλασικής εποχής. Υπάρχουν αρκετές αναφορές στους αχινούς στους Δειπνοσοφιστές ως ενός φαγητού το οποίο συναντάτο συχνά στα συμπόσια. Το καλύτερο ανέκδοτο που μας μεταφέρει ο Αθήναιος σχετικά με τους αχινούς αφορά ένα Σπαρτιάτη καλεσμένο σ' ένα συμπόσιο στο οποίο είχαν σερβίρει κι αυτά τα ακανθώδη όντα. Δεν ήξερε ούτε πώς τρώγονται ούτε είχε προσέξει πώς τους άνοιγαν οι συνδαιτυμόνες του. Έτσι, τον έβαλε ολόκληρο με το κέλυφος στο στόμα του και άρχισε να το δαγκώνει. Αυτό δεν τον βοήθησε και πολύ, και καθώς η σκληρή και ακανθώδης επιφάνειά του αποδεικνυόταν αρκετά ανθεκτική, έφθασε στο σημείο να πει: "βδελυρό έδεσμα! Δεν θα υποκύψω για να σε παρατήσω αλλά δεν πρόκειται να βάλω δεύτερο του είδους σου στο στόμα μου!".

Σήμερα, οι Έλληνες μάγειροι ετοιμάζουν τους αχινούς συνήθως ως ορεκτικό, αφαιρώντας το κέλυφος και σερβίροντας τους ωμούς με λίγο λεμόνι. Θεωρούνται δε μια από τις καλύτερες θαλασσινές λιχουδιές.

Ωστόσο οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι οι οποίοι απολάμβαναν παλαιόθεν αυτήν την εδώδιμη καρφιτσοθήκη. Το ίδιο συνέβαινε σε όλη τη Μεσόγειο, καθώς και στην Ιρλανδία, την Σκανδιναβία και την Ισλανδία. Περισσότερο όμως από κάθε λαό, οι Ιάπωνες είναι αυτοί οι οποίοι λατρεύουν πραγματικά τους αχινούς. Τρώνε τα αυγά είτε φρέσκα είτε τα βράζουν ώστε να φτιάξουν ένα είδος πολτού, το σιοκάρα.

Δυο κουβέντες για τις ποικιλίες
Υπάρχουν περίπου 500 είδη σε όλες τις θάλασσες του κόσμου με το μέγεθός τους να ποικίλλει από 3,5 έως 25 εκατοστά και τα χρώματά τους από πράσινο μέχρι καφέ, πορφυρό και κόκκινο. Οι θηλυκές ωοθήκες έχουν, όπως είναι φυσικό, ένα πιο ωοειδές σχήμα ενώ οι αρσενικές έχουν μια λεπτότερη υφή.

Πώς τρώγεται ο αχινός
Ο αχινός τρώγεται πολύ εύκολα. Αφού τον έχετε ξεκολλήσει από τον βράχο (κατά προτίμηση με γάντια), κόψτε το κέλυφος γύρω-γύρω από την πλευρά που βρίσκεται το στόμα μ' ένα ψαλίδι, ή ανοίξτε τον λίγο μ' ένα μαχαίρι και βγάλτε όλα τα σπλάχνα που είναι για πέταμα. Σφιχτά εφαπτόμενα στο εσωτερικό του κελύφους βρίσκονται τα κοραλλένια αυγά που μπορείτε να τα αφαιρέσετε μ' ένα κουταλάκι ή με λίγο ψωμί. Στείψτε ελάχιστο λεμόνι πάνω από τα αυγά. Ο αχινός τρώγεται καλύτερα δίπλα στη θάλασσα με τη συνοδεία ενός λευκού κρασιού σε χαμηλή θερμοκρασία. Για όσους όμως προτιμούν πιο εκλεπτυσμένες λύσεις από τα ωμά αυγά, υπάρχουν ένα σωρό τρόποι μαγειρέματος του αχινού.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις