Αρνάκι με κορόμηλα
Το πιάτο αυτό που συναντάμε στα ορεινά της Ηπείρου και της Ευρυτανίας όχι μόνο δείχνει την σταθερή ξινόγλυκη μαγειρική μας παράδοση, που γενικώς αγνοείται, αλλά επίσης κρατάει τις μνήμες των εποχών κατά τις οποίες το λεμόνι ήταν ανύπαρκτο. Η λεμονιά εμφανίστηκε στην Ελλάδα κατά την Ρωμαϊκή Εποχή, όμως δεν μπορεί να καλλιεργηθεί παντού. Καθώς η επικοινωνία μέχρι προσφάτως ήταν δύσκολη για τα απρόσιτα μέρη, οι πληθυσμοί αυτών των περιοχών χρησιμοποιούσαν για ξινό εκτός το ξίδι, αγουρίδα (χυμό άγουρων σταφυλιών), ξινόροδα και άγουρα κορόμηλα φρέσκα αποξηραμένα ή σε χυμό. Η χρήση αυτών των πρώτων υλών προσδίδει εκτός από την οξύτητα και φρουτώδη γεύση, αλλά και δομή στη σάλτσα.
Συστατικά:
1 ½ κιλό αρνί (μπούτι)
25 μέτρια κορόμηλα
120 γρ κρεμμύδια ξερά
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
150 ml λευκό κρασί
1-2 κ.σ. αλεύρι
3 αβγά
2-3 φύλλα δάφνης
αλάτι κατά προτίμηση
πιπέρι κατά προτίμηση
ελαιόλαδο κατά προτίμηση
Οδηγίες:
1. Καθαρίζουμε, κόβουμε σε μερίδες το αρνί και το πλένουμε. Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια και κόβουμε σε μικρές φέτες τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο το αρνί μέχρι να ροδίσει και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
2. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και σβήνουμε με λευκό κρασί.
3. Προσθέτουμε το ανάλογο νερό, τα φύλλα δάφνης, το αλατοπίπερο και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 90 λεπτά περίπου.
4. Καθαρίζουμε τα κορόμηλα από τα κουκούτσια και τα ζεματίζουμε ελαφρώς.
5. Περίπου 20 λεπτά πριν το τέλος της παρασκευής, βάζουμε τα 20 κορόμηλα να βράσουν μαζί με το αρνί. Tα υπόλοιπα τα πολτοποιούμε.
6. Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τον πολτό από τα κορόμηλα και ενσωματώνουμε σιγά-σιγά τον ζωμό του ψησίματος, ανακατεύοντάς το όλο μαζί στην κατσαρόλα.
7. Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών καλά και τα ενσωματώνουμε και αυτά μέσα στην παρασκευή χωρίς όμως να βράζουν. Μπορούμε να προσθέσουμε και ξύσμα από τα κορόμηλα κατά τη διάρκεια του βρασίματος.