BACK

Χυλοπίτες Μετσόβου

'Ενα πιάτο από την αρχή ως το τέλος χειροποίητο! Μια συνταγή για να μάθετε να φτιάχνετε τις δικές σας χυλοπίτες και να δείτε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο, αλλά ότι απλώς χρειάζεται καλή διάθεση. Μπορείτε να συνοδεύσετε με ό,τι σάλτσα προτιμάτε, αλλά εδώ θα βρείτε μια πολύ νοστιμη συνοδεία για τις όμορφες χυλοπίτες σας! Το κόκκινο ξηρό κρασί Νάουσα, ταιριάζει πολύ με το πιάτο αυτό.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.3 (3 votes)

Συστατικά:

Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι και λίγο για το άνοιγμα του φύλλου
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι
2 αβγά
1/2 φλ. νερό

Για τη σάλτσα

300 γρ. μπέικον σε κομματάκια
200 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλωνάρι σέλινο κομμένο
400 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομματάκια
3 κ.σ. λάδι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
100 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή Γκριγιέρ

Οδηγίες:

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και βάζουμε και το αλάτι σ’ ένα μπολ.

2. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι, τ’ αβγά και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού περίπου ζεστό νερό. Τα ζυμώνουμε ώστε να γίνουν μια λεία ζύμη.

3. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά τουλάχιστον, και τυλίγουμε τη ζύμη σε λαδόχαρτο. Την αφήνουμε να μείνει 1 ώρα περίπου.

4. Ζυμώνουμε τη ζύμη ξανά και της δίνουμε ένα σχήμα χοντρού λουκάνικου. Μετά, την κόβουμε σε 6 ή 8 κομμάτια.

5. Παίρνουμε 1 κομμάτι, ενώ την άλλη ζύμη την τυλίγουμε πάλι για να μην στεγνώσει.

6. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη και την πλάθουμε με τη βοήθεια ενός λεπτού ξύλου, σε πολύ λεπτό φύλλο, αλευρώνοντας ελαφρά και τη ζύμη και την επιφάνεια που δουλεύουμε.

7. Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο αλεύρι και το διπλώνουμε στα δυο. Προσπαθούμε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

8. Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα 1 εκ. και με το μαχαίρι πάλι, ξεχωρίζουμε τις 2 στρώσεις φύλλου.

9. Απλώνουμε τα τετράγωνα ζύμης σε στεγνή πετσέτα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

10. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τηγανίζουμε το μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα.

11. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλινο και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό.

12. Ρίχνουμε μέσα και τις ντομάτες και συνεχίζουμε να τα ψήνουμε για άλλο 1 λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε.

13. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, βράζουμε νερό, ρίχνουμε αλάτι, προσθέτουμε τις χυλοπίτες και τις βράζουμε για 3-4 λεπτά.

14. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ζεστή πιατέλα σερβιρίσματος.

15. Ρίχνουμε πάνω τη ζεστή σάλτσα με το μπέικον και σκορπάτε το τριμμένο τυρί. Σερβίρουμε αμέσως.