Σαλάτα με χόρτα, ψητό χαλούμι και παξιμαδάκια ολικής αλέσεως
Είναι λίγο μόδα τελευταία να βρίσκουμε καινούργιους τρόπους να έχουμε την εμπειρία ενός κλασσικού ντάκου χωρίς όμως να είναι ντάκος. Εδώ, αντί για ντομάτες βάζουμε χόρτα, αντί για κρυθαροκούλουρο βάζουμε τα παξιμαδάκια ολικής αλέσεως και αντί για ξινομυζήθρα βάζουμε χαλούμι.
Συστατικά:
12 παξιμαδάκια ολικής αλέσεως για το σερβίρισμα
1 κιλό χόρτα (σταμναγκάθι ή βλίτα ή χόρτα του βουνού)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
250 γρ. χαλούμι
ελαιόλαδο
ξίδι μπαλσάμικο
χυμός από 1 πορτοκάλι
χυμός από μισό λεμόνι
αλάτι
Οδηγίες:
1. Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 7-8 λεπτά.
2. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε κατευθείαν σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά και τα ξανά στραγγίζουμε.
3. Κόβουμε το χαλούμι σε φέτες. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μαντεμένια σχάρα να ζεσταθεί και ψήνουμε το χαλούμι αφήνοντάς το για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
4. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα χόρτα και ρίχνουμε ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο, τον χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι, τις ντομάτες και το κρεμμύδι.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τα παξιμάδια σπασμένα και το ψημένο χαλούμι.