Δίπλες
Ένα παραδοσιακό γλύκισμα άμεσα συνδεδεμένο με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου, βέβαια, το φτιάχνουν όλο το χρόνο σε γιορτές, γάμους, αρραβώνες.
Συστατικά:
1 κιλό αλεύρι (κοσκινισμένο)
10 αυγά
1 πορτοκάλι (ξύσμα & χυμό)
50 γρ. λικέρ σπιτικό πορτοκάλι
1 κ.γ ζάχαρη
1/2 κ.γ αλάτι
1 L νερό
1 κιλό μέλι ασπρόθυμου Κρήτης "Μελίγυρις"
1 κιλό ζάχαρη
2 κ.σ ελαιόλαδο Κορωνέϊκο Μεσσηνίας
400 γρ. καρύδια (χοντροκομμένα)
1 κ.σ κανέλα σκόνη
1/2 κ.σ γαρύφαλο σκόνη
1 κ.σ κόλιανδρο ολόκληρο (σπασμένο)
λάδι για το τηγάνισμα
Οδηγίες:
Bήμα 1: Ετοιμάστε την ζύμη. Βάλτε μέσα σε μια λεκάνη το αλεύρι και κάντε μια λακούβα στην μέση. Βάλτε μέσα σε ένα μπολ τα αυγά και χτυπήστε τα ενώ συχγρόνως προσθέτετε, τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το λικέρ, την ζάχαρη, το αλάτι. Μόλις χτυπηθούν καλα τα ρίχνετε μέσα στο αλεύρι, στη λακούβα και αρχίστε να ζυμώνετε καλά, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Αφήστε το ζυμάρι για 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Bήμα 2: Ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά. Διατηρήστε το σιρόπι ζεστό.
Bήμα 3:Ετοιμάστε το πασπάλι. Βάλτε μέσα σε ένα μπολ τα καρύδια, τον κόλιανδρο, το γαρίφαλο, την κανέλα και ανακατέψτε τα καλά. Κρατήστε το πασπάλι στην άκρη.
Bήμα 4: Ετοιμάστε τις δίπλες. Βάλτε το λάδι να ζεσταθεί μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα. Βγάλτε την ζύμη από το ψυγείο και ανοίχτε την πολύ λεπττή και στη συνέχεια κόψτε την σε τετράγωνα κομμάτια.
Μόλις κάψει το λάδι πέρνουμε ένα τετράγωνο κομμάτι και το βουτάμε μέσα στο λάδι, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά αμέσως και σχεδόν αστραπιαία καρφώνουμε το πιρούνι στην μια άκρη και τυλίγουμε την ζύμη σαν ρολό.
Με την βοήθεια ενός δεύτερου πιρουνιού την κράταμε για λίγο να μην ανοίξει. Βγάζουμε τις δίπλες και τις αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να στραγγίξουν. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο ζυμάρι.
Bήμα 5: Βουτάμε τις δίπλες στο ζεστό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τις βάζουμε σε μια πιατέλα. Όταν τελειώσουμε την μια στρώση πασπαλίζουμε με το πασπάλι και συνεχίζουμε να βάζουμε δίπλες από πάνω. Κάνουμε την ίδια διαδικασία κα με τις υπόλοιπες δίπλες.
Συνταγή από YOLENIS