Χοιρινό μπούτι με σως άγριων μανιταριών
Ένα απλό καθημερινό χοιρινό φούρνου που θα το μεταμορφώσετε σε ένα πιάτο που μπορεί να το βάλετε σε κάθε γιορτινό τραπέζι.
Συστατικά:
4 κιλά χοιρινό μπούτι, με λίγο από το λίπος
αλάτι
3 κουταλιές της σούπας χοντροκομμένο πιπέρι
3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας σκόνη σκόρδου
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
8 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο, αποφλοιωμένες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
2 φλιτζάνι ποικιλία από αγρια μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά βούτυρο
φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Οδηγίες:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 140 0C
Περάστε όλο το κομμάτι του κρέατος γύρω γύρω με αλάτι, πιπέρι και τριμμένο σκόρδο ψιλοκομμένο.
Σε ένα ρηχό ταψάκι, ανακατέψτε το αλεύρι και τη σκόνη σκόρδου με ένα κουτάλι,
Περάστε όλο το κομμάτι του κρέατος στο μίγμα αλευριού - σκόρδου να το καλύψει ολόκληρο.
Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα.
Προσθέστε το κρέας και σοτάρετε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, ή μέχρι να ροδίσουν όλες οι πλευρές.
Προσθέστε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το κρασί στο τηγάνι και σβήστε, ξύνοντας τα καφέ κομμάτια από τον πάτο της κατσαρόλας.
Προσθέστε το ζωμό και αφήστε το να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Τοποθετήστε το σε ένα ταψί και βάλτε το προθερμασμένο φούρνο για 4 ώρες ώστε να ψηθεί μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
Ανά μισή ώρα παίρνετε ζωμό από το ταψί και περιχύνετε το κρέας για να μην στεγνώσει.
Όταν τελειώσει το ψήσιμο αφαιρέστε το κρέας και αφήστε το για 10 λεπτά πριν από τον τεμαχισμό.
Ενώ το κρέας σας αναπαύεται, σοτάρετε τα μανιτάρια σε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέστε στα μανιτάρια το υγρό από το ταψί και αφήστε το για λίγο να δέσει η σάλτσα.
Κόβετε το κρέας σε λεπτές φέτες και σερβίρετε ρίχνοντας πάνω από τις φέτες του χοιρινού την σάλτσα με τα μανιτάρια.