Muffin με ταχίνι και ξηρούς καρπούς
Ή ταχινόπιτα αλλιώς! Πιο διακριτική γεύση ταχινιού, μεγάλα κομμάτια από καρύδι και αμύγδαλο και μια ευωδιά πορτοκαλιού θα κάνουν αυτά τα muffin πολύ αγαπητά σε όσους νηστεύουν ή προσέχουν τη χοληστερίνη τους. Ιδανικά για πρωινό, αλλά και για τον απογευματινό καφέ.
Συστατικά:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. αλεύρι μαλακό
4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
120 ml ταχίνι
120 ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml χυμό πορτοκάλι
50 ml κονιάκ
1 κ.γλ. κανέλα
1 κούπα καρύδια και αμύγδαλα, χοντροκοπανισμένα
Οδηγίες:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το βάζουμε σε ένα μπολ.
2. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το μίξερ το ταχίνι και το σπορέλαιο με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
3. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και την κανέλα.
4. Σχηματίζουμε έναν κρατήρα στο κέντρο του αλευριού και προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο αλεύρι.
5. Ανακατέβουμε τους ξηρούς καρπούς ίσα να ενσωματωθούν. Δεν θέλει πολύ ανακάτεμα, γιατί τα muffins δεν θα γίνουν αφράτα.
6. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά τις φόρμες για muffin και τις γεμίζουμε μέχρι τη μέση, ώστε να έχουν χώρο να φουσκώσουν. Αν χρησιμοποιηούμε τα ειδικά χαρτάκια για muffin, οι φόρμες δεν χρειάζονται αλεύρωμα.
7. Ψήνουμε τα muffins για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.