BACK

Στριφτόπιτες με αρνί

Με έμπνευση από την Κρήτη, και συγκεκριμένα τα Χανιά, οι όμορφες αυτές πίτες μετατρέπουν το αρνί της επόμενης μέρας σε πειρασμό. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (3 votes)

Συστατικά:

 

8 φύλλα χωριάτικα
700 γρ. ψαχνό αρνί ή κατσίκι, ψημένο
200 γρ. μυζήθρα αλμυρή ή φέτα, σε τρίμμα
250 γρ. τριμμένη γραβιέρα Κρήτης (όχι πικάντικη) ή Δωδώνης
2 αβγά
1 κρόκος
αλάτι, πιπέρι, σουσάμι
6-7 ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμο (προαιρετικά)
ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι

Οδηγίες:

 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
1.Κόβουμε καλά το αρνί σε μικρά κομμάτια.
2.  Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Η γέμιση πρέπει να είναι σφιχτή αλλά όχι πολύ, οπότε αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο νεράκι.
3. Απλώνουμε κάθε φύλλο στην επιφάνεια εργασίας και τα διπλώνουμε στη μέση.
4. Λαδώνουμε με ένα πινέλο και βάζουμε στο κέντρο 3-4 κουταλιές γέμιση σε μακρόστενο σχήμα. Προσέχουμε να μη βάλουμε πολλή γέμιση, γιατί θα ανοίξουν στο ψήσιμο. 
5.Διπλώνουμε τις άκρες, λαδώνουμε ξανά, και μετά τυλίγουμε σε μακρόστενο σχήμα δημιουργώντας έναν κύλινδρο.
6..Στρίβουμε τον κύλινδρο αυτό προσεχτικά σαν σαλιγκάρι και το βάζουμε στο ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Επαναλάμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. 
7.Αλείφουμε τις πίτες από πάνω με λίγο κρόκο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
 8.Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο

Tips

Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε και μια μεγάλη πίτα, αντί για ατομικές.