Κολοκυθόπιτα με φύλλο, μέλι και σπόρους κολοκύθας
Ένα ιδιόμορφο γλυκό από ένα αγαπημένο υλικό την κολοκύθα.
Συστατικά:
Για ένα ταψάκι 25x25 εκ.
2 κιλά κολοκύθα
1.050 γραμμ. ζάχαρη
100 γραμμ. μέλι
κανέλα σκόνη
γαρίφαλο
100 γραμμ.κονιάκ
80 γραμμ. σταφίδες
1 χούφτα ρύζι
50 γραμμ. βούτυρο
500 γραμμ. γάλα
500 ml Κρέμα γάλακτος
10 κρόκους αυγών
4 ζελατίνες
1 κιλό σαντιγί
Για το φύλλο
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ελαιόλαδο
λίγη ρακή
αλεύρι (όσο πάρει μέχρι να έχουμε ζύμη ελαστική)
λίγη τριμμένη γραβιέρα
αλάτι
Οδηγίες:
Ανοίγουμε φύλλο και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί».
Ξύνουμε την κολοκύθα στον τρίφτη,τη βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει και προσθέτουμε 800 γραμμ. ζάχαρη, μέλι, κανέλα σκόνη, γαρίφαλο, κονιάκ, σταφίδες και ρύζι.
Την αφήνουμε να στραγγίσει για 4-5 ώρες.
Βράζουμε ώστε να μειωθεί η ποσότητα του ζωμού στη φωτιά μέχρι να έχουμε συνολικά 4 ποτήρια του νερού ζωμό.
Παίρνουμε 1 ποτήρι ζωμό για να κάνουμε σάλτσα.
Προσθέτουμε 50 γραμμ. ζάχαρη και βράζοντας τον λίγο τον δένουμε ελαφρά.
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε 150 γρ. ζάχαρη, τη λιώνουμε και φτιάχνουμε καραμέλα.
Έπειτα σβήνουμε με βούτυρο, προσθέτουμε 3 ποτήρια χυμό κολοκύθας, γάλα χλιαρό και κρέμα γάλακτος επίσης χλιαρή.
Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ 10 κρόκους και 50 γρ. ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και ρίχνουμε μέσα λίγη λίγη την καραμέλα με το γάλα και το ζωμό κολοκύθας.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, βγάζουμε από τη φωτιά και χωρίζουμε το περιεχόμενο σε δύο μπολ.
Το ένα μπολ είναι έτοιμο μόλις κρυώσει να μπει στην παγωτομηχανή για να γίνει παγωτό.
Στο άλλο μπολ, ενώ είναι ακόμα ζεστό, προσθέτουμε τις ζελατίνες μαλακωμένες σε κρύο νερό και το αφήνουμε εκτός ψυγείου να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, ανακατεύουμε μέσα 1 κιλό σαντιγί για να φτιάξουμε την κρέμα κολοκύθας.
Ανοίγουμε φύλο όπως του μπακλαβά.
Την ψίχα της κολοκύθας που στραγγίξαμε τη βάζουμε ενδιάμεσα στα φύλλα που ανοίξαμε σε λαδωμένο ταψί και πασπαλίζουμε με σπόρους κολοκύθας.
Χαράζουμε και ψήνουμε σε φούρνο στους 180° για 45 λεπτά.
Σερβίρουμε την πίτα ζεστή με το παγωτό, τη μους κολοκύθας και τη σάλτσα της κολοκύθας στο πιάτο.