Κοτόπουλο φλαμπέ με παστίς ή ούζο
Δημοσιέυτηκε: Tue, 07/13/2004 - 00:00 || Ενημερώθηκε: Wed, 04/30/2014 - 14:30
Ένα κοτόπουλο ψημένο ολόκληρο στο φούρνο με διάφορα λαχανικά. Αυτό που το κάνει διαφορετικό είναι το λικέρ παστίς που δίνει γεύση γλυκόριζας στο φαγητό και το προσθέτουμε φλαμπέ στο τέλος του ψησίματος .
Συστατικά:
1 κοτόπουλο (1-1 ½ κιλό)
1 κ.γλ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κλωνάρι φινόκιο κομμένο σε χοντρές φέτες
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 καρότο κομμένο σε χοντρές φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
1 κλωναράκι από φρέσκο θυμάρι
2 κ.σ Pastis, Pernod ή ούζο
Οδηγίες:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
2. Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από το περισσότερό του λίπος, αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω και γεμίζουμε με το φινόκιο την κοιλιά του.
3. Αλείφουμε το κοτόπουλο παντού με ελαιόλαδο.
4. Βάζουμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω σε ένα ταψί.
5. Γύρω-γύρω τοποθετούμε τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι.
6. Περιχύνουμε τα λαχανικά με μισό φλιτζάνι νερό και αλατίζουμε.
7. Ψήνουμε το κοτόπουλο για 40 λεπτά, βρέχοντάς το με το ζωμό κάθε 10 λεπτά.
8. Γυρίζουμε το κοτόπουλο έτσι ώστε το στήθος να είναι προς τα πάνω και συνεχίζουμε το ψήσιμό του για άλλα 40 λεπτά.
9. Προσθέτουμε επιπλέον νερό αν χρειαστεί.
10. Όταν ροδίσει και είναι τρυφερό, το βγάζουμε και το τοποθετούμε στην πιατέλα του σερβιρίσματος.
11. Ζεσταίνουμε το αλκοόλ σε μια μικρή κατσαρόλα ή σε μπρίκι.
12. Ανάβουμε πολύ προσεκτικά με ένα σπίρτο και περιχύνουμε πάνω από το κοτόπουλο.
13. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το ζωμό του και τα λαχανικά ξεχωριστά.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο:
Κύριο συστατικό:
Εποχή:
Ειδικές κατηγορίες: