Κοτόπουλο με αγκινάρες και ντομάτα αυγολέμονο
Έχουμε συνηθίσει να τρώμε κατσικάκι, αρνί ή χοιρινό με αγκινάρες, αλλά δοκιμάζοντας τις με κοτόπουλο μας εξέπληξαν πολύ ευχάριστα.
Συστατικά:
Για το κυρίως πιάτο
1 κοτόπουλο μεσαίου μεγέθους, γύρω στο 1½ κιλό, κομμένο σε μερίδες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
αλεύρι για πασπάλισμα
1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο ναξιώτικο κρεμμύδι (κόκκινο), ψιλοκομμένο (ποσότητα ίση περίπου με 1 φλιτζάνι)
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας τοματοπολτέ
χυμός ενός μεγάλου λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας (κι αν χρειάζεται παραπάνω)
1 φλιτζάνι μπράντυ ή λευκό κρασί
6 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στα δύο
Για το αυγολέμονο
2 αυγά, που έχετε χτυπήσει ελαφρώς
χυμός δύο λεμονιών
Οδηγίες:
Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Ζεσταίνετε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και ρηχό τηγάνι και τσιγαρίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου φροντίζοντας να ροδίσει από όλες τις μεριές. Το βγάζετε στη συνέχεια από το τηγάνι και στη θέση του βάζετε το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα οποία τσιγαρίζετε μέχρις ότου αρχίσουν να μαζεύουν. Προσθέτετε τον τοματοπελτέ και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Ρίχνετε και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. Ξαναβάζετε μέσα τα κομμάτια από το κοτόπουλο, προσθέτετε την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι μαζί με το μπράντυ και τόσο νερό ώστε να φτάνει στα μισά του κοτόπουλου. Σκεπάζετε με το καπάκι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά.
Προσθέτετε τις αγκινάρες στο τηγάνι, συμπληρώνετε όση κανέλα, αλάτι και πιπέρι κρίνετε ότι χρειάζεται μαζί με τόσο νερό ώστε να καλύπτονται εν μέρει οι αγκινάρες. Κλείνετε ξανά το καπάκι, συνεχίζετε να μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 25-35 λεπτά ή έως ότου έχουν μαλακώσει αρκετά τόσο οι αγκινάρες, όσο και το κοτόπουλο.
Πριν σερβίρετε το φαγητό, χτυπάτε καλά με το σύρμα τα αυγά και το λεμόνι για να φτιάξετε το αυγολέμονο. Σιγά-σιγά χύνετε και δύο κουταλιές από το ζουμί του φαγητού, εξακολουθώντας να χτυπάτε τη σάλτσα. Έπειτα, τη χύνετε στο τηγάνι, το οποίο κουνάτε έτσι ώστε να πάει παντού η σάλτσα. Βγάζετε το τηγάνι από το μάτι και το βάζετε στην άκρη για 3-5 λεπτά για να πήξει και ύστερα σερβίρετε.