Μελιτζάνες με γιαούρτι
Οι μελιτζάνες είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά όπως και αν μαγειρευτούν. Αυτή εδώ η συνταγή είναι μια παραλλαγή από τα παπουτσάκια, με το γιαούρτι να κάνει μια ελαφριά κρούστα. Αν θέλετε μπορείτε να τις καπνίσετε αντί να τις τηγανίσετε (βήμα 8) ή απλώς να τις βάλετε για 10 λεπτά στο φούρνο.
Συστατικά:
1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
1/2 φλ. λάδι για τηγάνισμα
Γέμιση
1/4 φλ. κουκουνάρι
2-3 κ.σ. λάδι
1/2-3/4 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
250 γρ. κιμάς αρνίσιος ή μοσχαρίσιος
αλάτι & πιπέρι
1/2 κ.γλ. κανέλλα
Σάλτσα
2 κ.γλ. κορν φλάουερ
3 φλ. γιαούρτι
1 αβγό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
αλάτι & πιπέρι
1 κ.σ.χυμό λεμονιού
Οδηγίες:
1. Διαλύουμε το κορν φλάουερ σε 2 κ.σ. γιαούρτι.
2. Ρίχνουμε το μίγμα στο υπόλοιπο γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
3. Σε κατσαρόλα με χονδρό πάτο ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά.
4. Χτυπάμε το αβγό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσει για 3-10 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει.
5. Προσθέτουμε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά ακόμα.
6. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και κρατάμε τη σάλτσα ζεστή.
7. Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε λωρίδες από τη φλούδα τους, αλλά αφήνουμε τα κοτσάνια.
8. Τις τηγανίζουμε ολόκληρες για 3-4 λεπτά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
8. Σοτάρουμε το κουκουνάρι για 5-10 λεπτά να πάρει χρώμα ανακατεύοντας συχνά.
9. Το βγάζουμε από το τηγάνι, βάζουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
10. Ρίχνουμε τον κιμά να πάρει χρώμα για 10 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και την κανέλλα και αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.
11. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος και τις βάζουμε στο ταψί με το άνοιγμα προς τα πάνω και όλα τα κοτσάνια από την ίδια μεριά.
12. Γεμίζουμε τα ανοίγματα με τον κιμά.
13. Ρίχνουμε μια κουταλιά από τη σάλτσα πάνω από κάθε μελιτζάνα και τις περιχύνουμε με την υπόλοιπη.
14. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και αμέσως τον κατεβάζουμε στους 180 C. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστό με ρύζι.