BACK

Μαρμελάδα & ζελέ κυδώνι

Φρούτο που δεν το τρώμε ωμό αλλά μόνο παρασκευάζουμε μαρμελάδες και ζελέ το γνωστό κυδωνόπαστο. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4 (1 vote)

Συστατικά:

1 κιλό κυδώνια
ζάχαρη
κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
125 γραμμάρια κρασί λευκό
χυμός ενός λεμονιού
1 μεγάλο κομμάτι τουλουπάνι

Οδηγίες:

Πλένουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε 8 κομμάτια το καθένα. Τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για αρκετή ώρα, έως ότου αρχίσουν να διαλύονται. Σε ένα μεγάλο σκεύος τοποθετούμε ένα τουλουπάνι, ώστε το σκεύος να καλυφθεί και το τουλουπάνι να εξέχει.
Ρίχνουμε μέσα τα κυδώνια μαζί με το χυμό τους, δένουμε τις τέσσερις άκρες από το τουλουπάνι και το αφήνουμε κρεμασμένο πάνω από το σκεύος για όλη τη νύχτα, έτσι ώστε να μαζέψουμε το χυμό από το κυδώνι.

Την επόμενη μέρα πετάμε το τουλουπάνι με το κυδώνι και χρησιμοποιούμε μόνο το χυμό. Ζυγίζουμε το χυμό και όσο βάρος έχει την ίδια ποσότητα προσθέτουμε σε ζάχαρη. Βάζουμε το μείγμα στη φωτιά για να βράσει για 20 λεπτά, προσθέτοντας το κρασί και το χυμό από το λεμόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά ακόμη. Ελέγχουμε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, τοποθετώντας ένα κουταλάκι από αυτήν σε ένα πιατάκι και δοκιμάζοντας, αφού κρυώσει, με το δάχτυλό μας κατά πόσο έχει πήξει.

Όταν είναι έτοιμη, την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα, προσθέτοντας στο καθένα από ένα κλωναράκι δενδρολίβανο. Κλείνουμε τα βάζα αμέσως ερμητικά και τα διατηρούμε σε μέρος δροσερό και σκιερό.

Συνταγές  παρμένες από το βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου   "Εύκρατες Γεύσεις"

Προέλευση:
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: