Μους με δαμάσκηνα και κρασί
Ιδιαίτερο επιδόρπιο με αρώματα από κρασί και με τη χαρακτηριστική γεύση του δαμάσκηνου. Ιδανικό αν θέλετε να αντικαταστήσετε τη σοκολάτα σε ένα δείπνο.
Συστατικά:
1 δόση σαντιγί με γιαούρτι
230 γρ. (περίπου) δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι, κομμένα
2/3 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. κρασί κόκκινο (κατά προτίμηση μαυροδάφνη)
3/4 φλ. αμυγδαλόψιχα, ασπρισμένη, καβουρδισμένη και κομμένη
φλούδα λεμονιού
Υλικά για Σαντιγί με Γιαούρτι
1/2 φλ. κρύα κρέμα γάλακτος
1/2 φλ. κρύο γιαούρτι
2 δόσεις βανίλιας
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
Οδηγίες:
1. Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε νερό με λίγο κονιάκ μέχρι να μαλακώσουν (4-6 ώρες) και μετά τα στραγγίζουμε. Βράζουμε τα δαμάσκηνα με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, αφήνοντάς τα να σιγοβράσουν σκεπασμένα, προσθέτοντας, αν χρειάζεται, κι άλλο νερό για περίπου 30 λεπτά.
2. Όταν τα δαμάσκηνα μαλακώσουν αρκετά, τα στραγγίζουμε, αφήνοντας στην κατσαρόλα το ζουμί και προσθέτουμε το κρασί. Βράζουμε για 10 λεπτά.
3. Αφού μισοκρυώσουν τα βάζουμε όλα στο μπλέντερ, προσθέτουμε και λίγο κρασί, αν κρίνουμε ότι χρειάζεται. Επίσης, αν δεν είναι αρκετά γλυκό το μείγμα, προσθέτουμε ζάχαρη.
4. Προσθέτουμε τη μισή δόση σαντιγύ με γιαούρτι και χτυπάμε στο μπλέντερ το μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν μους.
5. Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη σαντιγύ και πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Για τη σαντιγύ με γιαούρτι
1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε κρύο μπολ μέχρι να αρχίσει να πήζει.
2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα.
3. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε προσεκτικά.