Νεροκάρδαμο με Καυτερή Σάλτσα Σταφίδας
Έχει περίεργη γεύση για όποιον του αρέσουν οι παράξενες γεύσεις. Αυτή είναι συνταγή κατάλληλη για vegetarians.
Συστατικά:
2 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι μέλι
2 κουταλιές σταφίδες
1 μεγάλο ματσάκι νεροκάρδαμο, χωρίς τα κοτσάνια
½ μικρό κομμάτι σέλερυ, ψιλοκομμένο σε κύβους
φλυτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 ώριμα αχλάδια, ξεφλουδισμένα, χωρίς το πυρήνα και κομμένα κατά μήκος σε λωρίδες
8 φέτες ώριμο κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή ιταλικό τυρί pecorino
χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλετε
Οδηγίες:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε το ξύδι, το μέλι και τις σταφίδες. Θερμάνετε πάνω από χαμηλή φωτιά μέχρι να λειώσει το μέλι. Ρίξτε τα σε ένα μικρό μπολ για να κρυώσουν.
Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, βάλτε το νεροκάρδαμο και το σέλινο. Χτυπήστε το ελαιόλαδο στο μίγμα με το ξίδι και το μέλι. Ρίξτε αυτή τη σάλτσα πάνω από τα λαχανικά και ανακατέψτε ελαφρώς.
Τοποθετήστε τα λαχανικά σε μια πλευρά της πιατέλας και τα αχλάδια και το τυρί στην άλλη. Πασπαλίστε τα λαχανικά με αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίστε τα αχλάδια με πιπέρι.
Συνταγή από το βιβλίο της Rosemary Barron, Μεζές - Μικρές μπουκιές, μεγάλες γεύσεις από το ελληνικό τραπέζι" (Chronicle Books).