Τούρτα με φράουλες
Το πιο ζουμερό φρούτο της Άνοιξης μετατρέπεται σε πεντανόστιμη τούρτα από τον σεφ Στέλιο Παρλιάρο.
Συστατικά:
500 γρ. φράουλες, κομμένες στα δύο
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Για το παντεσπάνι:
5 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
βούτυρο + αλεύρι για το ταψί
Για τη γέμιση:
900 ml κρέμα γάλακτος
35% λιπαρά
150 ml φρέσκο γάλα πλήρες
90 γρ. ζάχαρη
1 λοβός βανίλιας, τον οποίο σκίζουμε κατά μήκος στη μέση
με ένα κοφτερό μαχαιράκι και «γδέρνουμε»
το εσωτερικό του ώστε να πάρουμε τα σποράκια
25 γρ. φύλλα ζελατίνης (5 φύλλα των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερα),
μουλιασμένα σε κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν
Για το σιρόπι:
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
Οδηγίες:
Παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός ή στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να προκύψει ένα αφράτο μείγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25x25 εκ., αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε για 20 - 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και μόνο τότε το κόβουμε οριζόντια στη μέση σε δύο φέτες, με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι.
Γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε με μια κουτάλα την κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια (λοβό + σποράκια) και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις το μείγμα αρχίσει να φουσκώνει, αποσύρουμε από τη φωτιά, το αδειάζουμε σε ένα μπολ και ενσωματώνουμε τα φύλλα ζελατίνης, αφού τα στύψουμε με τα χέρια. Ανακατεύουμε σε τακτά διαστήματα και περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση και να αρχίσει να πήζει. Είναι προτιμότερο να βάλουμε το μπολ μέσα σε ένα μεγαλύτερο μπολ με παγάκια, ώστε να κρυώσει πιο γρήγορα και να αποκτήσει βελούδινη υφή. Αφαιρούμε το λοβό.
Σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό, τη βάζουμε στη φωτιά και βράζουμε για 2 λεπτά.
Συναρμολόγηση: Βάζουμε τη μία φέτα από το παντεσπάνι σε μια πιατέλα, τη ραντίζουμε με το μισό σιρόπι και απλώνουμε από πάνω την κρέμα και τις φράουλες. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα από το παντεσπάνι, πιέζοντας έτσι ώστε να κολλήσει με την κρέμα.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά το γλυκό.
Για να σερβίρουμε, κόβουμε τετράγωνα κομμάτια που πασπαλίζουμε με άχνη ή γλασάρουμε με κρέμα σαντιγί.