Φακές και ρύζι με ξινή σάλτσα ντομάτας (Kosheri)
Είναι ένα τυπικό και νόστιμο πιάτο που φτιάχνεται κατά την περίοδο της νηστείας.
Συστατικά:
- 2 φλ. αποφλοιωμένο ή άσπρο ρύζι.
- 1/2 κιλό φακές
- 2 κ.σ. φυτικό λάδι
- 1 κ.σ. λιωμένο σκόρδο
- 2 κονσέρβες 500 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 1/2 φλ. νερό
- 1/4 φλ. ξύδι
- 1 μέτριο κρεμμύδι
Οδηγίες:
Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό.
Ξεπλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα σκεπάζοντάς τες με νερό και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό και να βράσουν καλά οι φακές.
Προσθέτουμε επιπλέον νερό εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα τσιγαρίζουμε το σκόρδο σε 1 κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να ξανθύνει.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά.
Προσθέτουμε το νερό και το ξύδι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Βγάζουμε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι ανάλογα με την προτίμησή μας.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρές και λεπτές φέτες και τσιγαρίζουμε στο υπόλοιπο λάδι μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανιστά.
Σερβίρουμε μια στρώση φακές, από πάνω μια στρώση ρύζι, άλλη μια στρώση φακές και άλλη μια στρώση ρύζι.
Περιχύνουμε από πάνω τα κρεμμύδια και τη σάλτσα πριν το σερβίρουμε .