BACK

Χυλοπίτες Λήμνου - Φλομάρια

Τα φλομάρια είναι οι χειροποίητες χυλοπίτες από τη Λήμνο.​

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.6 (7 votes)

Συστατικά:

2 1/2 κιλά αλεύρι σταρένιο

1 κιλό αλεύρι, άσπρο
500γρ. σιμιγδάλι ψιλό
28 αβγά ολόκληρα
1 κ.σ.  αλάτι
1 1/2 lt γάλα (ίσως περισσέψει λίγο)
κορν-φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων
 

 

Οδηγίες:

Τα σπιτικά ζυμαρικά ήταν βασική σοδιά για το λημνιό νοικοκυριό, μιας και τα βασικά υλικά τους ήταν συνάμα και προϊόντα που παρήγαγε το κάθε νοικοκυριό. 

Τα φλομάρια, οι φλέντζες και ο τραχανάς αποτελούσαν φτηνό και θρεπτικό πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα.

Η παρασκευή τους απαιτούσε μεγάλη δεξιοτεχνία, την οποία πολύ λίγες νοικοκυρές διέθεταν. 

 

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και το ανακατεύουμε. 
Χτυπάμε ελαφρά τα αβγά και τα προσθέτουμε στο αλεύρι
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα προσθέτοντας το γάλα λίγο-λίγο. Η ζύμη πρέπει να γίνει σκληρή.
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί για λίγο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες των 8 εκ. και αρχίζουμε το άνοιγμα των φύλλων.
Τα φύλλα πρέπει να είναι μάλλον χοντρά.
 
 
Κάθε φύλλο που είναι έτοιμο το απλώνουμε πάνω σε τραπεζομάντηλο ή σεντόνι για να "τραβήξει", να στεγνώσει τόσο όσο να κόβεται.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Κάθε φύλλο που έχει στεγνώσει το διπλώνουμε στα δύο και πάλι στα δύο και το κόβουμε λωρίδες πλάτους 2εκ.
 
 
Κόβουμε τα φλομάρια με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή περνάμε από την ειδική μηχανή.
Απλώνουμε το κομμένο φλομάρι σε βαμβακερό τραπεζομάντιλο και το αφήνουμε να στεγνώσει για μια εβδομάδα περίπου.
Διατηρούμε σε ντενεκεδένιο κουτί.
 

Tips

Αν επιθυμούμε, μπορούμε να κόψουμε τα φύλλα σε πιο στενές λωρίδες από ό,τι περιγράφεται στη συνταγή και τα φλομάρια μας σε μικρά τετραγωνάκια. Αυτά ονομάζονται "φλέντζες" ή "πλάντζες". Για να είμαστε σίγουρες ότι τα φλομάρια μας είναι καλά στεγνά και δεν θα μουχλιάσουν ή πιάσουν μαμούδι, τα φουρνίζουμε για 2 ώρες περίπου στους 50 βαθμούς. Τα φλομάρια χρησιμοποιούνται σαν ζυμαρικό για πολλές συνταγές, με κρέας ή χωρίς και για σούπες με ντομάτα, λαχανικά ή γάλα.