BACK

Μελόπιτα Σίφνου

 

Είναι ένα είδος αιγαιοπελαγίτικου τσιζ κέικ που φτιάχνεται με μέλι και ανάλατη, φρέσκια μυζήθρα. 
Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (1 vote)

Συστατικά:

 

225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο με μια πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ψιλή ζάχαρη
115 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
45-60 ml κρύο νερό
 
Για τη γέμιση
4 αβγά
50 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. φρέσκια μυζήθρα ή ρικόττα
60 ml θυμαρίσιο μέλι
1/2 κ.γλ. κοπανισμένη κανέλα
 

Οδηγίες:

 

1. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη.
2.Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε στις παλάμες μας, μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα ψωμιού.
3.Προσθέτουμε το νερό, λίγο λίγο, μέχρι να γίνει μία ενιαία, αρκετά σφιχτή ζύμη.
4.Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο γιο 30 λεπτά περίπου.
5.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και βάζουμε μια λαμαρίνα για να ζεσταθεί. 
6.Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε φύλλο με τη ζύμη, όσο χρειάζεται για να καλυφθεί η εσωτερική επιφάνεια μιας στρογγυλής φόρμας 25 εκ. 
7.Κόβουμε προσεκτικά όση ζύμη περισσεύει στα τοιχώματα της φόρμας.
8.Ετοιμάζουμε τη γέμιση χτυπώντας τ' αβγά με τη ζάχαρη σ' ένα μπολ.
9.Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. 
10.Προσθέτουμε το τυρί, το μέλι και μισή απ' την ποσότητα της κανέλας και ανακατεύουμε καλά. 
11.Ρίχνουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα και λειαίνουμε την επιφάνεια μ' ένα μαχαίρι. 
12.Τοποθετούμε τη φόρμα πάνω στην προθερμασμένη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε τη μελόπιτα για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
13.Βγάζουμε απ' το φούρνο και πασπαλίζουμε, όσο είναι ακόμα ζεστή, με την υπόλοιπη κανέλα.
 
 
 
 
 

Tips

Αυτά τα κέικ τα φτιάχνουν κυρίως το Πάσχα, στις Κυκλάδες, ιδιαίτερα στη Σίφνο και στην Ίο. Στη Σαντορίνη φτιάχνουν μια παρόμοια σπεσιαλιτέ που τη λένε μιλιτίνια – μικρά κέικ με γέμιση από μυζήθρα, αυγά και ζάχαρη, αρωματισμένα με μαστίχα. Μια παρόμοια και εξίσου γευστική σπεσιαλιτέ φτιάχνουν στην Κρήτη και την ονομάζουν λυχναράκια.