BACK

Μπακαλιάρος με κουνουπίδι

Μια συνταγή από το υπέροχο βιβλίο "Ισπανία- Εξαιρετικές γεύσεις της Μεσογείου" των εκδόσεων Καστανιώτη

Στο βιβλίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά την συνταγή με φωτογραφίες βήμα βήμα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

800 γρ. παστό μπακαλιάρο
​400 γρ. κουνουπίδι
4 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
500 ml ζωμό ψαριού
500 ml ελαιόλαδο
4-5 κλωναράκια σχοινόπρασο
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι

Οδηγίες:

Κόβουμε τον ξερό μπακαλιάρο σε κομμάτια με φάρδος 3-4 και μήκος περίπου 10 εκατοστά και τα βάζουμε για 24-48 ώρες μέσα σε κρύο νερό.
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και αφσιρούμε τα κοτσάνια. Τα ζεματάμε για 5 λεπτά σε νερό με αλάτι, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 5 λεπτά το σκόρδο που κόψαμε σε λεπτές φετούλες, το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Χωρίζουμε το λάδι στα δύο και σοτάρουμε στο ένα μέρος του για 5 λεπτά το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

​Προσθέτουμε στο κρεμμύδι το κουνουπίδι και τον μπακαλιάρο και μαγειρεύουμε για 30 περίπου λεπτά, ενώ κουνάμε κάθε τόσο την κατσαρόλα και προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό ελαιόλαδο.

Στο τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι στο οποίο είχαμε σοτάρει το σκόρδο.

Περιχύνουμε το κουνουπίδι και το ψάρι με τη σάλτσα που έχει πήξει. Αραιώνουμε λίγο με ζωμό από ψάρι και τα αφήνουμε να κοχλάσουν για 15 λεπτά, ενώ κουνάμε συχνά την κατσαρόλα.

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σχοινόπρασο. Τοποθετούμε όμορφα σε πιατέλα το ψάρι και το κουνουπίδι. Χτυπάμε λίγο τη σάλτσα και περιχύνουμε το ψάρι και τα λαχανικά. Γαρνίρουμε με τις σοταρισμένες φετούλες του σκόρδου.

Tips

Η σάλτσα βέρντε απαιτεί υπομονή και επιδεξιότητα. Πρέπει, επί 30 λεπτά, να γυρνάμε αργά αλλά συνεχώς, την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας ενώ προσθέτουμε το χλιαρό λάδι.