Ντιπ με άσπρα φασόλια, λιαστή ντομάτα και κάππαρη
Ένα πούσιο σε αρώματα ντιπάκι για κάθε ώρα.
Συστατικά:
1 ½ φλιτζάνια μικρά άσπρα φασόλια, μουσκεμένα από την προηγούμενη νύχτα
1 κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο στη μέση
2 φύλλα δάφνης
1 ½ φλιτζάνι ντιπ λιαστής ντομάτας και κάππαρης
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι της σούπας ξερό δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
φλιτζανιού εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Ε.Α.Σ. Σητείας
2 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν ή περισσότερο, κατά προτίμηση
½ φλιτζάνι βραστό νερό
ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνιτούρα
Οδηγίες:
Στραγγίζουμε τα φασόλια. Τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα περίπου 6 φλιτζάνια νερό, το κομμένο στη μέση κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ½ ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ τα φασόλια.
Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε. Πετάμε τα φύλλα δάφνης.
Αφήνουμε τα φασόλια να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Πολτοποιούμε τα φασόλια στο πολυμίξερ, μαζί με το ντιπ λιαστής ντομάτας, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού εναλλάξ, ξεκινώντας και σταματώντας το πολυμίξερ, μέχρι ο πουρές να είναι λείος.
Αραιώνουμε την πυκνότητά του με το βραστό νερό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Το ντιπ μπορεί να γίνει 1-2 μέρες πριν και να σερβιριστεί κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Γαρνίρουμε με μαϊντανό πριν το σερβίρουμε.
Σερβίρεται με φέτες λαγάνας.