Τραχανάς
Ο τραχανάς είναι παραδοσιακό προϊόν, σύμβολο πολλών περιοχών της Ελλάδας, Μυτιλήνη, Ήπειρος, Θεσσαλία. Για να διατηρηθεί περισσότερο χρόνο, μπορούμε να τον φυλάξουμε σε πάνινα σακουλάκια ή σε γυάλες. Μαγειρεύεται σε κατσαρόλα με νερό, βούτυρο, λίγο αλάτι και γάλα. Εάν θέλουμε, βάζουμε αντί για γάλα, πολτό φρέσκιας ντομάτας και κάνουμε τον τραχανά κοκκινιστό.
Συστατικά:
½ κιλό γάλα
1 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
λίγο αλάτι
Οδηγίες:
1. Ανακατεύουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά, ώσπου να γίνουν μια σφιχτή ζύμη.
2. Αφήνουμε τη ζύμη δέσει (όση περισσότερη ώρα την αφήσουμε, τόσο το καλύτερο).
3. Παίρνουμε κομμάτια και τα ανοίγουμε με το χέρι μας σε μικρές πιτούλες, τις οποίες τοποθετούμε σε τραπέζι, πάνω σε καθαρό σεντόνι και τις αφήνουμε να στεγνώσουν για μία ημέρα περίπου.
4. Αφού στεγνώσουν οι πίτες, τις τρίβουμε πάνω σε ειδικό κόσκινο.
5. Στη συνέχεια, αφήνουμε και πάλι τον τριμμένο τραχανά να στεγνώσει πάνω στο σεντόνι, σκεπασμένος με τούλι. Όταν είναι έτοιμος, τον τοποθετούμε σε ταψί και τον φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.