BACK

Xοιρινό με καρύδια, όσπρια και μπαχαρικά από τη Μυτιλήνη

 

Ιδιαίτερο φαγητό πραγματικά γιορταστικό, με όλα τα καλά της ελληνικής γης! Κρέας σιγοβρασμένο με ρεβύθια, πατάτες και ντομάτες, αλλά και το ξεχωριστό άγγιγμα που δίνουν τα καρύδια! Ένα πιάτο πρωτότυπο που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Στη Μυτιλήνη μαγειρεύεται κυρίως τα Χριστούγεννα.
Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1/2 φλιτζάνι ρεβίθια ξερά, που θα τα έχετε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ για να φουσκώσουν
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1½ κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλο, κομμένο για βράσιμο
4 φλιτζάνια κομμένο κόκκινο κρεμμύδι
αλάτι και πιπέρι κατ επιλογή
2 φλιτζάνια κομμένες ντομάτες
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεσμένους σπόρους κύμινου
1 κουταλάκι του γλυκού αρωματικά μπαχαρικά
2 φύλλα δάφνης
8 μικρές πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τέσσερα
1 φλιτζάνι ολόκληρα καρύδια, βρασμένα και ξεφλουδισμένα

Οδηγίες:

1. Βράζουμε τα ρεβίθια σε μία μεγάλη κατσαρόλα, αφαιρώντας τον αφρό από την επιφάνεια. 
2.Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο. 
3.Βγάζουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε.
4.Ζεσταίνουμε 1/3 φλ. ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντας ώστε να ροδίσει από όλες τις μεριές. Το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα. 
5.Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και αφήνουμε να μαραθούν και να σκουρύνουν ελαφρώς, σε μέτρια φωτιά.
6.Επαναφέρουμε το κρέας στη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε τις ντομάτες.
7.Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
8.Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αρκετό νερό, ώστε να καλυφθεί το κρέας. 
9.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει μία βράση.
10.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου στη χαμηλή ένδειξη.
11.Προσθέτουμε τα ρεβίθια και επιπλέον νερό αν χρειάζεται για να σκεπάσουμε το μείγμα και αφήνουμε να σιγοβράζει, με σκεπασμένη κατσαρόλα για 60 λεπτά ή μέχρι τα ρεβίθια να είναι σχεδόν έτοιμα.
12.Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρύδια και συνεχίζουμε να τα μαγειρεύουμε για άλλα 30-40 λεπτά μέχρι το κρέας να έχει μαλακώσει πολύ.
13.Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. 
Σερβίρουμε ζεστά.