BACK

Πίτα Μελιτζανόπιτα

Νόστιμη πίτα και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού γεμίζει με μελιτζάνες! Αρώματα και διαφορετικές υφές από το κύμινο και το καρύδι! Μπορούμε να φτιάξουμε την πίτα και σε ρολά, φροντίζοντας να κλείσουμε τις άκρες για να μη χυθεί η γέμιση.

Συνταγή και φωτογραφία από το βιβλίο των Σιμόνη Καφίρη & Δημήτρη Μπληζιώτη "Tα καλύτερα της Ελληνικής Κουζίνας... 'Ετσι & Αλλιώς" των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.5 (2 votes)

Συστατικά:

1 δόση φύλλο από τη βασική συνταγή
4 μελιτζάνες φλάσκες
4 πράσα κομμένα σε ροδέλες
½ φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη
1 ½ φλ. χοντροκοπανισμένη καρυδόψιχα
1 κ.γλ. κύμινο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
σουσάμι (προαιρετικά)

Οδηγίες:

1. Ετοιμάζουμε το φύλλο όπως στη βασική συνταγή.

2. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο μαντέμι ή στο γκριλ, μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσουν. Τις καθαρίζουμε και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C

3. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα πράσα για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

4. Λιώνουμε τις ψημένες μελιτζάνες με πιρούνι.

5. Ανακατεύουμε τη μελιτζάνα με τα πράσα, το τυρί, την καρυδόψιχα και το κύμινο.

6. Απλώνουμε 3 φύλλα σε λαδωμένο ταψί με διάμετρο 30 εκ. περίπου (έτσι ώστε να προεξέχουν από το ταψί) και τα αλείφουμε ένα ένα με λάδι.

7. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

8. Τη σκεπάζουμε με 3 μικρότερα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα της βάσης, κάνοντας ένα ζυμαρένιο κορδόνι γύρω γύρω, τον κόθρο.

9. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράζουμε σε κομμάτια, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε τη μελιτζανόπιτα για 50 -70 λεπτά.