BACK

Σταφιδόπιτα

Η σταφιδόπιτα είναι μία απλή και εύκολη π΄ιτα με υπέροχη γεύση.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

Για το φύλλο

3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2/3 φλυτζανιού τσαγιού σπορέλαιο
7 - 8 κουταλιές σούπας κρύο νερό



Για τη γέμιση

½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη ή και λιγότερη
2 κουταλιές σούπας κόρν φλάουρ
2 φλυτζάνια τσαγιού σταφίδες ξανθές
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
½ φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 1/3 φλυτζάνι τσαγιού κρύο νερό
½ φλυτζάνι τσαγιού κοπανισμένα καρύδια
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα (προαιρετικά)

Οδηγίες:

Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι μέσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το λάδι και το τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, ώσπου να γίνει ένα μίγμα σαν τραχανάς.

Προσθέτουμε 1 κουταλιά από το νερό και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι, για να βραχεί όλο το μίγμα.

Προσθέτουμε κουταλιά - κουταλιά το υπόλοιπο νερό, ανακατεύοντας πάντα με ένα πηρούνι.

Το ζυμώνουμε ελάχιστα και στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το 1/3 φλυτζανιού τσαγιού από το κρύο νερό, μαζί με τη ζάχαρη και το κόρν φλάουρ, το ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε, μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, τις σταφίδες και την κανέλλα.

Τα ανακατεύουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο1 φλυτζάνι τσαγιού νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει, μέχρι να πήξει.

Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια.

Παίρνουμε ταρτιέρα ανάλογου μεγέθους και ανοίγουμε το κάτω φύλλο σε μέγεθος που να καλύπτει και τα πλάγια της ταρτιέρας.

Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ανοίγουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο.

Κόβουμε λωρίδες απ’ αυτό φάρδους 2 εκ. και καλύπτουμε την πίττα, έτσι που οι λωρίδες να σχηματίζουν καφασωτό πλέγμα.

Αφαιρούμε ότι περισσεύει από τα χείλη της ταρτιέρας, τρυπάμε το κάθε σημείο που ακουμπάνε οι λωρίδες μεταξύ τους και το ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 20-25 περίπου λεπτά.