Τούρτα της Βασίλισσας του Σαβά
Η ερωτική ιστορία της Βασίλισσας του Σαβά και του βασιλιά Σολομώντα είναι τόσο συγκινητική και δεν θα μπορούσε να περιέχει μια καλύτερη τούρτα στην μοναδική συνάντηση τους.
Συστατικά:
1 φλιτζάνι ολόκληρα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, ελαφρώς καβουρντισμένα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο που έχει μαλακώσει
150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
3 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
2 κουταλιές λικέρ αμυγδάλου (προαιρετικά)
αμύγδαλα, κομμένα και καβουρντισμένα
Για το γλάσο σοκολάτας
3/4 φλιτζανιού πηχτή κρέμα γάλακτος
240 γρ σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
2 κουταλιές λικέρ αμυγδάλου (προαιρετικά)
Οδηγίες:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και στρώνετε με λαδόχαρτο τη βάση στρογγυλής φόρμας με σούστα 21-23 εκ. Πασπαλίζετε τη φόρμα με λίγο αλεύρι.
1. Αλέθετε σε πολυμίξερ τα αμύγδαλα μαζί με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη. Τα μεταφέρετε σε μπολ και πασπαλίζετε με το αλεύρι. Ανακατεύετε να αναμειχθούν και αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
2. Xτυπάτε το βούτυρο ώσπου να γίνει κρεμώδες, προσθέτετε τη μισή από την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάτε το μείγμα 1-2 λεπτά ώσπου να γίνει πολύ αφράτο. Ρίχνετε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα και τους κρόκους, έναν κάθε φορά, χτυπώντας καλά. Ρίχνετε και το λικέρ συνεχίζοντας το χτύπημα.
3. Χτυπάτε σε άλλο μπολ τα ασπράδια ώσπου να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνει η μαρέγκα σφιχτή και γυαλιστερή. Προσθέτετε 1/4 από τη μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας ώσπου να αφρατέψει και ρίχνετε το μείγμα από τα αμύγδαλα εναλλάξ με την υπόλοιπη μαρέγκα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας ελαφρώς. Βάζετε το μείγμα στη φόρμα.
4. Ψήνετε το γλυκό 30 με 35 λεπτά ώσπου να φουσκώσει και να είναι μαλακό στο κέντρο. Το αφήνετε 15 λεπτά να κρυώσει στη φόρμα, κατόπιν την ανοίγετε και αναποδογυρίζετε το γλυκό σε σχάρα. Όταν κρυώσει εντελώς, αφαιρείτε τη βάση της φόρμας και το χαρτί.
5. Για να ετοιμάσετε το γλάσο, βάζετε την κρέμα σε κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη σοκολάτα ανακατεύοντας ελαφρώς ώσπου να λιώσει. Ρίχνετε το βούτυρο και το λικέρ ανακατεύοντας δυνατά. Αφήνετε το γλάσο 20 με 30 λεπτά ώσπου να αρχίσει να πήζει ανακατεύοντας πού και πού.
Τοποθετείτε το γλυκό σε σχάρα πάνω από λαδόχαρτο και το περιχύνετε με το περισσότερο γλάσο μέχρι να καλυφθεί ολόκληρο. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και πιέζετε τα αμύγδαλα στις πλευρές του γλυκού. Προσθέτετε με κορνέ το υπόλοιπο γλάσο. Μεταφέρετε το γλυκό σε πιατέλα και το βάζετε στο ψυγείο.