Βακαλάος ή μπακαλιάρος Καλαματιανός με κρεμμύδια και ντομάτα
Δημοσιέυτηκε: Wed, 06/21/2006 - 00:00 || Ενημερώθηκε: Thu, 03/26/2015 - 13:14
Η γλύκα των κρεμμυδιών μετατρέπει αυτό το πιάτο με τον ταπεινό μπακαλιάρο σε ένα αριστούργημα!
Συστατικά:
1 κιλό παστός βακαλάος
1 1/2 κιλού κρεμμύδια μεγάλα
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες φρέσκια ντομάτα
μαύρο πιπέρι
1 1/2 κιλού κρεμμύδια μεγάλα
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες φρέσκια ντομάτα
μαύρο πιπέρι
Οδηγίες:
1. Καθαρίστε και κόψτε σε μερίδες τον βακαλάο και ξαρμυρίστε τον για 24 ώρες σε μπόλικο κρύο νερό (αλλάξτε 2-3 φορές το νερό για να ξαρμυρίσει καλά).
2. Σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ρίξτε λίγο νερό και τα κρεμμύδια αφού τα είχατε κόψει σε ροδέλες.
3. Αφήστε τα σε σιγανή φωτιά να μαραθούν με τα δικά τους υγρά για περίπου μια ώρα. Προσθέστε το ελαιόλαδο και τη τριμμένη ντομάτα. Ανεβάστε την ένταση της φωτιάς ώστε να βράσουν και να εξατμισθούν τα υγρά. Βάλτε στη κατσαρόλα με τα κρεμμύδια τον βακαλάο και τα βράστε για λίγο.
2. Σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ρίξτε λίγο νερό και τα κρεμμύδια αφού τα είχατε κόψει σε ροδέλες.
3. Αφήστε τα σε σιγανή φωτιά να μαραθούν με τα δικά τους υγρά για περίπου μια ώρα. Προσθέστε το ελαιόλαδο και τη τριμμένη ντομάτα. Ανεβάστε την ένταση της φωτιάς ώστε να βράσουν και να εξατμισθούν τα υγρά. Βάλτε στη κατσαρόλα με τα κρεμμύδια τον βακαλάο και τα βράστε για λίγο.
4. Εναλλακτικά, τηγανίστε τα κομμάτια του βακαλάου αλευρωμένα σε μπόλικο ελαιόλαδο. Σερβίρετέ το βακαλάο πασπαλισμένο με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.
Tips
Προτιμείστε παστό μπακαλιαρο κομματιασμένο, χωρίς κόκκαλα
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο:
Εποχή: