Βελουτέ κολοκύθας με φασκόμηλο και καπνιστή πάπρικα
Πραγματικά το φασκόμηλο έδωσε στην κολοκύθα όλα τα αρώματα του και την ένταση που χρειαζόταν για τις κρύες βραδυές μπροστά στο τζάκι.
Συστατικά:
1/2 κιλό κίτρινη κολοκύθα σε κομμάτια
1 ξερό κρεμμύδι
1 πράσο
4 καρότα
1 σκελίδα σκόρδο
2 πατάτες
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
2 κ.γλ. μουστάρδα
1 κ.σ. φασκόμηλο ξερό
4 κ.σ. ψίχα πασατέμπο
4 φέτες ψωμί
2 κ.σ. βούτυρο
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες:
Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά μας αρχίζοντας από την πατάτα, την κολοκύθα, τα καρότα, το πράσο και στο τέλος το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Όταν μαραθεί το κρεμμύδι προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, την μουστάρδα και τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και πολτοποιούμε καλά με το ραβδομπλέντερ.
Εάν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό για να την αραιώσουμε.
Προσθέτουμε το αλατοπίπερο το υπόλοιπο ελαιόλαδο δοκιμάζουμε και αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση.
Προσθέτουμε και την μια κουταλιά βούτυρο και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Εν το μεταξύ κόβετε το ψωμί σε μικρά κομματάκια και με την μία κουταλιά βούτυρο τα ξεροψήνετε σε ένα τηγανάκι.
Μόλις τελειώσετε με το ψωμί ρίχνετε μέσα και τον πασατέμπο και τον καβουρδίζετε για ένα δύο λεπτά.
Σερβίρετε την σούπα σε βαθιά μπολ και ρίχνετε από πάνω τα κρουτόν, τον πασατέμπο και λίγο πάπρικα.
Καλή σας όρεξη