BACK

Εκδρομή στο Μέτσοβο για καλό κρασί και εξαιρετικό τυρί

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα και το ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ που βρίσκεται πλάι στο ομώνυμο οινοποιείο στο Μέτσοβο, είναι ο οινοτουρισμός που ονειρεύομαι να γίνει κάποτε και σε όλη την Ελλάδα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet




Το ΚΑΤΩΓΙ είναι το πρώτο κόκκινο κρασί που έβαλα στο στόμα μου. Υπήρχε πάντα στην κάβα του πατέρα μου.  Ήταν το καλύτερο κρασί της εποχής του μαζί με το Chateau Carras. Το μετσοβόνε το θυμάμαι επίσης να με εντυπωσιάζει από μικρή από το σχήμα του και μόνο μέσα στη βιτρίνα με τα τυριά του  ΑΒ. Όλα τα προϊόντα τους είναι μέχρι σήμερα το ίδιο εξαιρετικά, κι ακόμα καλύτερα.
Για πόσα άλλα είδη των νιάτων μου μπορω να πω το ίδιο; Σχεδόν για κανένα. 
Μια εκδρομή στα μέρη όπου γεννιούνται τα προϊόντα αυτά είναι εγγυημένη διασκέδαση. Την έχω κάνει με τον Σίμο Γεωργόπουλο και το ποδήλατο του ( εγώ με αυτοκίνητο από πίσω εννοείται) αλλά και με το TOP Chef και έχω περάσει πραγματικά αξέχαστα.
Θα ευχαριστηθείτε απίστευτα πολύ  την ξενάγηση στο οινοποιείο που  περιλαμβάνει μια ωριαία επίσκεψη στα κελάρια του ιστορικού οινοποιείου ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ μέσα από ένα θεατρικά στημένο σκηνικό, παρακολούθηση video προβολών με τα διάφορα στάδια παρασκευής του κρασιού και την ιστορία πίσω από το ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ αλλά και γευστική δοκιμή διαφόρων κρασιών στο υπέροχο wine bar μέσα στο χώρο του οινοποιείου.





Εμπνευσμένο από το κρασί και αφιερωμένο στην απόλαυση το ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ βρίσκεται πλάι στο ομώνυμο οινοποιείο, στο Μέτσοβο και προσφέρει τη δυνατότητα για μια ξεχωριστή διαμονή. Αναπαυθείτε σε ευρύχωρα δωμάτια,  χαλαρώστε πλάι στο τζάκι ή κάτω από την πέργολα, στην αυλή, συντροφιά με δέντρα και βότανα που ευδοκιμούν στην περιοχή. Δοκιμάστε τοπικά εδέσματα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου και απολαύστε γεύσεις που γοητεύουν τον ουρανίσκο. Περιηγηθείτε στο Μέτσοβο και στη γύρω περιοχή. Αφήστε τα αρώματα του κρασιού να σας ξεναγήσουν στο χώρο του οινοποιείου, να σας αποκαλύψουν τον κόσμο του κρασιού και τα μυστικά του τόπου μας.

Και βέβαια θα επισκεφτείτε οπωσδήποτε το τυροκομείο της οικογένειας, σχεδιασμένο από τον Eυάγγελο Aβέρωφ-Tοσίτσα. Oταν δημιούργησε το τυροκομείο του ιδρύματος στο Mέτσοβο, ήθελε να προσφέρει δυνατότητα απασχόλησης στους συντοπίτες του, αλλά και ένα τυροκομείο που θα είχε τη μορφή μιας πρακτικής τυροκομικής σχολής.

Τυρί  ο άνθρωπος φτιάχνει από τα πολύ παλιά χρόνια. Ο Κύκλωπας Πολύφημος  αναφέρεται ως ο πρώτος τυροκόμος. Η ετυμολογική προέλευση της λέξης "τυρί" δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη αλλά ο Όμηρος το αναφέρει ως "τυρό" στην Ιλιάδα, ο Ευρυπίδης στον "Κύκλωπα" και ο Αριστοφάνης στους "Βάτραχους". Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού και απ' αυτού γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι για να πήξουν το γάλα χρησιμοποιούσαν το άσπρο υγρό που βγάζουν οι συκιές στα κοτσάνια των φύλλων και στα άγουρα σύκα. Ο Κτήσιος αναφέρει ότι η βασίλισσα Σεμίραμις δεν έτρωγε άλλο τυρί εκτός από το τυρί που γινόταν από γάλα λευκών αγελάδων και ότι οι Έλληνες έδιναν τυρί στους παλαιστές τους για να αυξήσουν την αντοχή τους. Στον Μεσαίωνα, σχεδόν όλα τα μοναστήρια της Ευρώπης έφτιαχναν τυρί. Υπάρχουν πολλές αναφορές για την εκλεκτή παρμεζάνα που γινόταν στο μοναστήρι της Πάρμας (απ' όπου πήρε και την ονομασία της).Μέχρι τον 19ο αιώνα η τυροκόμοι έκαναν τυρί καθαρά εμπειρικά και ο τρόπος περνούσε έτσι από γενιά σε γενιά.Το 1848 ο Λουί Παστέρ φαίνεται να είναι ο πρώτος που μελέτησε τις ζυμώσεις που γίνονται μέσα στο γάλα κατά την μετατροπή του σε τυρί. Επίσης, ανακάλυψε ότι στους 112 βαθμούς Κελσίου αποστειρώνεται το γάλα. Το τυρί είναι το προϊόν ωρίμανσης της στερεής ουσίας που διαχωρίζεται από το γάλα, όταν το πήξουμε προσθέτοντας ουσίες που το ξυνίζουν και αποβάλουν το νερό του. 



Στο τυροκομείο του Ιδρύματος θα απολαύσετε:
- Το Μετσοβόνε, που παρασκευάζεται όλο τον χρόνο κυρίως από αγελαδινό γάλα και ελάχιστο γιδίσιο. Δέχεται υγρό αλάτισμα και μπαίνει σε ειδικά μακρόστενα καλούπια για να πάρει το γνωστό του σχήμα. Δένεται με σχοινί και κρεμιέται για να ωριμάσει χωρίς να ακουμπάει πουθενά. Ωριμάζει για 3 μήνες και στο τελευταίο στάδιο της ωρίμανσής του καπνίζεται στο καπνιστήρι με κληματόβεργες και άλλα αρωματικά φύλλα και χόρτα για να αποκτήσει την καπνιστή του γεύση. Το χρώμα του εξωτερικά είναι καφετί και εσωτερικά ανοιχτό κίτρινο (αυτό του άχυρου).
-- Η Μετσοβέλλα που παρασκευάζεται την άνοιξη και τον χειμώνα, από ανάμεικτο πρόβειο, αγελαδινό και γιδίσιο γάλα, επιδέχεται μικτό αλάτισμα (πρώτα σε άλμη και μετά με χοντρό αλάτι εξωτερικά) και τοποθετείται σε τάβλες για να ωριμάσει για τρεις μήνες. Τυρί ημίσκληρο με λευκο-κίτρινο χρώμα και κυλινδρικό σχήμα.
-- Η Γραβιέρα που παρασκευάζεται από τις 20 Μαϊου μέχρι τις 20 Ιουλίου, τότε που τα πρόβατα τρέφονται με φρέσκο χορτάρι, αποκλειστικά από πρόβειο γάλα και επιδέχεται ξηρό αλάτισμα που κρατάει πολλές μέρες, σχεδόν ένα μήνα για να δημιουργηθούν οι ειδικές ζυμώσεις που χρειάζονται για να γίνουν οι τρύπες στο τυρί. Η ζύμωση αυτή λέγεται προπιονική γιατί παράγεται το αέριο διοξείδιο του άνθρακα που εγκλωβιζόμενο μέσα στην τυρόμαζα δημιουργεί τις τρύπες. Ύστερα, η γραβιέρα τοποθετείται σε τάβλες για τρεις μήνες και κάθε δύο μέρες σκουπίζεται και καθαρίζεται με προσοχή για να φύγει το ελαφρό μούχλιασμα που δημιουργείται εξωτερικά. Η γραβιέρα εξωτερικά είναι κίτρινη και εσωτερικά σχεδόν άσπρη λόγω του χρώματος του πρόβειου γάλακτος.
-- Το Σεβρ (γιδίσιο) παρασκευάζεται την άνοιξη από γιδίσιο γάλα και πριν μπει στις φόρμες σχηματισμού του δέχεται τους κόκκους μαύρου πιπεριού που το κάνουν πικάντικο. Ύστερα, επιδέχεται υγρό αλάτισμα και μετά αφήνεται να ωριμάσει. Το χρώμα του είναι λευκό μέσα κι έξω λόγω του χρώματος του γιδίσιου γάλακτος.

Τέλος, δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να επισκεφτείτε το μουσείο που στεγάζεται στο μεγαλόπρεπο ανοικοδομημένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα, το οποίο κτίστηκε το 1661, όμως τη σημερινή του μορφή την πήρε το 1955. Έχει πλούσια συλλογή από θρησκευτικές εικόνες ανυπολόγιστης αξίας, υφαντά, αργαλειούς, τοπικές ενδυμασίες, όπλα, αγροτικά σκεύη και πολλά άλλα που απεικονίζουν τη ζωή του Μετσόβου των προηγούμενων αιώνων, που με ιερή ευλάβεια διατηρείται και σήμερα

Ώρες λειτουργίας : 09:00-13:00 και 15:00-17:00, καθημερινά εκτός Πέμπτης
Τηλέφωνο : 26560 41084

Ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ
τηλεφωνο 2656 042505


 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις