BACK

Γιαούρτι Δια πάσαν νόσον...

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Αν και δεν είναι προσδιορισμένη με ακρίβεια η γενέτειρα του γιαουρτιού, οι ειδικοί υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι προήλθε από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ άλλοι θεωρούν πως πατρίδα του γιαουρτιού είναι η Βουλγαρία. Η εξέλιξη του εμπορίου και, φυσικά οι πόλεμοι ήταν οι αιτίες τις εξάπλωσής του στον υπόλοιπο κόσμο. Η συστηματική χρήση του όμως στη Γηραιά Ήπειρο, είχε όπως φαίνεται αφορμή ένα... στομαχόπονο!

Στη Δυτική Ευρώπη το γιαούρτι κάνει την εμφάνισή του τον 16ο αιώνα. Και μάλιστα στη βασιλική αυλή της Γαλλίας! Ιδού τι συνέβη: O Φραγκίσκος ο Α΄ φημιζόταν για την αγάπη του στα πουλερικά, στο κυνήγι και στα φρούτα. Είχε μάλιστα, τελειοποιήσει μεθόδους καλλιέργειας κερασιών, σύκων, ροδάκινων και βερίκοκων, ενώ δε δίσταζε να δοκιμάζει ακόμα και τα πανάκριβα εξωτικά φρούτα που έφταναν στην Αυλή. Φαίνεται όμως ότι η αγάπη του για τις σπάνιες γεύσεις του προκάλεσε προβλήματα. Κατά τη διάρκεια του 1542, ο Φραγκίσκος ο Α΄ υπέφερε από επίμονες ενοχλήσεις στην κοιλιακή του χώρα. Η κατάσταση δεν υποχωρούσε και τότε η λύση βρέθηκε από έναν Κωνσταντινοπολίτη θεραπευτή.

Οι φήμες τον ήθελαν να κάνει θαύματα με ένα «παρασκεύασμα» από πρόβειο γάλα. Ο "γιατρός" κατέφθασε πεζός στη Γαλλία συνοδευόμενος από εκλεκτή και πολυάριθμη "παρέα": το κοπάδι του! Χωρίς καθυστέρηση έφτιαξε το διάσημο παρασκεύασμά του, που δεν ήταν τίποτα άλλο από το αγνό γιαούρτι. Ο μονάρχης το έφαγε και σχεδόν αμέσως θεραπεύτηκε. Φαίνεται πως σ’ αυτή την ιστορία οφείλεται το ότι οι Γάλλοι ονομάζουν το γιαούρτι "γάλα της αιώνιας ζωής".

Παρά τα εκπληκτικά αποτελέσματα που είχε στην υγεία του βασιλιά, το γιαούρτι έφτασε πολύ αργότερα στο λαό. Αν και, όπως πιστεύεται, ήταν ήδη γνωστό στα μοναστήρια της Δυτικής Ευρώπης πριν από τον 16ο αιώνα, έμεινε κατά τα φαινόμενα, πολλά χρόνια επτασφράγιστο μυστικό.

Το ξέρατε;

  • Το γιαούρτι από γάλα βούβαλου είναι πλουσιότερο και πιο γλυκό από το αγελαδινό!
  • Το γάλα της φοράδας περιέχει υψηλότερο ποσοστό βουτύρου απ’ ότι το γάλα αγελάδας.
  • Το γάλα της καμήλας δεν περιέχει καθόλου λίπος βουτύρου!
  • Το γάλα του ταράνδου έχει 20% περιεκτικότητα σε λιπαρά και 10% σε πρωτεΐνες.
Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις