BACK

Σως και σάλτσες για ψητά κρέατα και μπάρμεκιου

Σως και σάλτσες για τα κρεατικά σας και ειδικά για τις μέρες των μπάρμπεκιου που θα σας μετατρέψουν ένα απλό κρέας σε γευστική εμπειρία.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.9 (7 votes)

Σως μουστάρδας με δενδρολίβανο

Υλικά

 

5 κ.σ. μουστάρδα   

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. δεντρολίβανο

1 κ.γ. θυμάρι

1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο

Αλάτι, πιπέρι

 

Ρίχνουμε όλα τα συστατικά  στο μούλτι και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά μας.

Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σαν μαρινάδα αλλά με μέτρο.

 

 

Σως γιαουρτιού με μυρωδικά

Υλικά

 

400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό    

6 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι

2 κ.σ. ρίγανη

1 κ.σ.  πετιμέζι

1 κ.γ. μηλόξιδο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Αλάτι, πιπέρι

 

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα για 2-3 λεπτά.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν μαρινάδα για λευκά κρέατα.

 

 

 

Σάλτσα Μπεαρνέζ – Bearnaise Sauce

Για 500 γρ  

 

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2κ.γ. σπασμένους κόκκους μαύρο πιπέρι

80 ml ξίδι λευκού κρασιού

100 ml λευκό ξηρό κρασί

6 κρόκους αυγών

4 κ.σ. εστραγκόν ψιλοκομμένο

500 γρ. βούτυρο

2κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το  μισό εστραγκόν, τους κόκκους του πιπεριού, το κρασί και το ξίδι και βράζουμε μέχρι να μείνει το 1/3 του υγρού.
Ότι μείνει το σουρώνουμε σε ένα μεταλλικό μπολ.

Βάζουμε το μπολ επάνω σε μπεν μαρί και προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι η σως να αρχίσει να δένει.

Προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια ανακατεύοντας πάντα και σιγά σιγά η σως μας θα γίνει πηκτή και γυαλιστερή.

Βγάζουμε το μπολ από την κατσαρόλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο εστραγκόν και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αλατοπιπερώνουμε και μεταφέρουμε στο μπολ που θα σερβίρουμε αφήνοντας να κρυώσει.

 

 

 

Σως με φέτα, γιαούρτι και φρέσκο κρεμμυδάκι

Υλικά  

2 φλ. γάλα

1 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

400 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη στο χέρι

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

χυμός από 2 λάιμ

ξύσμα από τα 2 λάιμ

1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί για λίγο και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, το κρεμμυδάκι, το χυμό από τα λάιμ και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να διαλυθεί η φέτα και να πήξει η σως.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και  αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και στην συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι, τον δυόσμο, το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την σερβίρουμε.

 

 

Σως με ουίσκι Jack Daniel’s

 

Η πιο διαδεδομένη Αμερικάνικη σως μετά την μπάρμπεκιου γλυκιά και ελαφρά πικάντικη δίνει χαρακτηριστική γεύση σε όλα τα ψητά μας.

Υλικά 

 

2 κ.γ πολτό σκόρδο

300 γρ. καστανή ζάχαρη

1/2 φλ. νερό

4 κ.σ.  teriyaki sauce

3 κ.σ. soy sauce

2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι

4 κ.σ. Jack Daniels Whiskey

2 φλ. χυμό ανανά

4 κ.σ. χυμό λεμονιού

2 κ.σ. λιωμένο ανανά

1/4 κ.γ. πιπέρι Καγιέν

 

Εκτέλεση:

 

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το χυμό ανανά, το κρεμμύδι, τον λιωμένο ανανά, τις δύο σως και την μαύρη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να βράζει το μείγμα μας.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά μέχρι να μείνει η μισή και να πήξη.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι, το πιπέρι, το ουίσκι και ανακατεύουμε καλά.

Την βάζουμε σε βάζα και την διατηρούμε στο ψυγείο για τρεις μήνες.

Αυτό το τελευταίο  δεν το έχω καταφέρει ποτέ γιατί μέσα στην πρώτη συγκέντρωση κρεατοφαγίας και μπάρμπεκιου πάντα τα μπολάκια με την Jack Daniels γυρνάνε άδεια.

 

 

Μπάρμπεκιου σως - BBQ

 

Η μπάρμπεκιου σως είναι ίσως η πιο διαδεδομένη σως για ψητά που επικρατεί χωρίς ανταγωνισμό σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά στην Αμερική.

 

Υλικά  

 

300 γρ. κέτσαπ

100 ml νερό

4 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κ.γ. πολτό σκόρδο

2 κ.γ. ταμπάσκο

6 κ.σ. καστανή ζάχαρη

6 κ.σ Worcestershire σως

 

Εκτέλεση

 

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου ανακατεύοντας συχνά.

Σε αυτό τον χρόνο η σως μας θα αρχίσει να πήζει.

Ανακατεύουμε συνεχώς και την κατεβάζουμε από την φωτιά όταν μας αρέσει ο βαθμός ρευστότητας.

Πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ ώστε να πάρουμε ένα λείο και βελούδινο αποτέλεσμα.

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις