Χταποδάκι με μέλι και κρόκο Κοζάνης
Χταπόδι λουκούμι με μέλι και κρόκο Κοζάνης που θα το ξαναμαγειρέψετε σίγουρα
Συστατικά:
1,5 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
1 κονσέρβα 400γρ ντοματάκι ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μέλι
1 πρέζα κρόκο κοζάνης
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
1 φύλλο δάφνης
Οδηγίες:
Για το χταπόδι:
πλύντε το καλά, βγάλτε το κεντρικό «δόντι» και καθαρίστε το σάκο από το μελάνι και τα εντόσθια.
Για να είναι πιο μαλακό καλύτερα είναι να το βάλετε στην κατάψυξη για μια μέρα και να το αποψύξετε πριν τη χρήση.
Στην αγορά πλέον κυκλοφορεί και έτοιμο καθαρισμένο χταπόδι (κατεψυγμένο).
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι, τοποθετήστε το από την προηγουμένη στην ψύξη του ψυγείου για να ξεπαγώσει.
Βάλτε το χταπόδι με ελάχιστο νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης και σιγοβράστε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να κοκκινίσει.
Αν θέλετε να το σερβίρετε με μακαρόνια, καλύτερα να το κόψετε σε μικρότερα κομμάτια.
Σβήστε το με το κρασί και σιγοβράστε για περίπου 1-1.5 ώρα. Μην βάλετε αλάτι αμέσως.
Το χταπόδι συνήθως έχει αρκετό δικό του.
Παράλληλα φτιάξτε τη σάλτσα. Μουλιάστε τον κρόκο σε 2 κ.σ. ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά.
Τσιγαρίστε το κρεμμυδάκι σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίξτε τον πελτέ και το σκόρδο.
Προσθέστε το ντοματάκι και το μέλι και βράστε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο το χταπόδι, στη 1 και 20’ ρίξτε τον κρόκο μέσα τη σάλτσα, προσθέστε τη στο χταπόδι και βράστε τα για 10 λεπτά όλα μαζί ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με αλάτι/πιπέρι.
Συνοδέψτε το χταποδάκι με μακαρόνι μικρό ή απολαύστε το σκέτο, παρέα με ένα καλό κόκκινο κρασί.
Συνταγή από το αγαπημένο μας blog http://foodjunkie.eu/