Τεμπέλικη σπανακόπιτα
Η τεμπέλικη σπανακόπιτα θα σας αποζημιώσει με την ευκολία και την γεύση της.
Συστατικά:
1 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι “φυλλο-φυλλο” ή 1.5 κιλό φρέσκο, πλυμένο και καθαρισμένο καλά
2 πράσα, το λευκό μέρος, (ή δύο κρεμμύδια ξερά, ή 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια), ψιλοκομμένα
1 μάτσο άνηθο
1 μάτσο μυρώνια
1 μάτσο καυκαλήθρες
200γρ φέτα
100γρ ανθότυρο
2 αβγά
ελαιόλαδο
1 πακέτο φύλλο κουρού αποψυγμένο (ή μια δόση από αυτό το εύκολο φύλλο, ή ότι άλλο φύλλο ξέρετε να φτιάχνετε ή θέλετε να χρησιμοποιήσετε, π.χ. χωριάτικο ή κρούστας)
Οδηγίες:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή σε αντικολλητικό γουόκ (αυτό χρησιμοποιώ εγώ), ζεστάνετε 5 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα πράσα ή το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθούν λίγο.
Μετά αυξήστε τη θερμοκρασία και ρίξτε το σπανάκι (είτε φρέσκο είτε κατεψυγμένο).
Ανακατέψτε κάθε τόσο και περιμένετε μέχρι να να σωθούν τα υγρά.
Το φρέσκο σπανάκι θα χρειαστεί να το ανακατέψετε συχνότερα ώστε τα φύλλα όλα να ακουμπήσουν τη φωτιά και να μαραθούν.
Η διαδικασία παίρνει περίπου 20 λεπτά. Προσέξτε γιατί μπορεί να χρειαστεί να κατεβάσετε πάλι τη φωτιά στο μέτριο, αλλιώς θα καεί η γέμισή σας.
Εν τω μεταξύ πλύνετε και ψιλοκόψτε τα μυρωδικά.
Τα κοτσάνια τα πετάμε, κρατάμε μόνο τα φύλλα. Εγώ χρησιμοποιώ τα μισά και τα άλλα μισά τα βάζω σε σακουλάκι στην κατάψυξη για την επόμενη φορά. Εκτός και αν σας αρέσει ΠΟΛΥ μυρωδάτη η πίτα.
Μόλις η γέμιση είναι στεγνή, ρίξτε και τα μυρωδικά σας και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
Περιμένετε 5-6 λεπτά πριν ρίξετε τα αβγά και τη φέτα για να μην ψηθούν. Τα τυριά τα τρίβω λίγο με το χέρι πριν τα ρίξω, να γίνουν ψίχουλα.
Τα αβγά ολόκληρα και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα. Αλάτι δεν βάζω, αλλά αυτό είναι προσωπική επιλογή.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200οC αέρα.
Λαδώστε πολύ ελαφρά το ταψί σας και απλώστε το ένα φύλλο κουρού.
Πασπαλίστε αν θέλετε με λίγο σιμιγδαλένιο αλεύρι ή με καλαμποκάλευρο, ώστε να απορροφήθούν τα όποια επιπλέον υγρά βγάλει η πίτα.
Απλώστε καλά τη γέμιση πάνω στο φύλλο να πάει παντού και καλύψτε με το δεύτερο φύλλο.
ΜΗΝ ΛΑΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΝΩ ΦΥΛΛΟ. Δεν χρειάζεται, η κουρού έχει πολύ λάδι από μόνη της.
Χαράξτε την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια με ένα μαχαίρι και ψήστε στη μέση του φούρνου για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Αφήστε τη να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε. Γενικά η πίτα αυτή είναι ωραία φρέσκια.
Συνταγή από το αγαπημένο μας Blog http://foodjunkie.eu/