Φοκάτσια
Το κλασσικό Ιταλικό ψωμί με τις πολλές παραλλαγές.
Συστατικά:
7 γρ. μαγιά, αποξηραμένη
14 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
55 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού άσπρο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο ή βασιλικό ή pesto σάλτσα
ελαιόλαδο, για ελαφρά επάλειψη
αλάτι
Οδηγίες:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρή ποσότητα ελαιόλαδου. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη σε ζεστό νερό και το αφήνουμε για 5 λεπτά.
Τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μίξερ και το βάζουμε να λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα.
Παράλληλα προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά με τη ζάχαρη και το μείγμα με το κρεμμύδι.
Ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά. Τοποθετούμε τη ζύμη μας σε πλαστική σακούλα και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη ημέρα.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 15-30 λεπτά για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
Απλώνουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 10 λεπτά. Κάνουμε μια ελαφρά επάλειψη με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλάτι.
Μπορούμε από πάνω να βάλουμε ότι υλικά θέλουμε (ελιές, ροκφόρ, λιαστή ντομάτα, ανανά, κ.τ.λ.) και λίγο πριν τη βάλουμε στο φούρνο, πασπαλίζουμε με τυρί παρμεζάνα.
Ψήνουμε στους 220°C για 20-25 λεπτά.
Όταν ψηθεί, το χρώμα του θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμο, και το σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.