Γλυκιά πίτα με κολοκύθα, μήλα, χουρμάδες και καρύδια
Πεντανόστιμη πίτα που δεν τρώγεται μόνο για επιδόρπιο, παρά τη γλυκιά της γεύση. Η κόκκινη κολοκύθα ταιριάζει πολύ σε γλυκιές εκδοχές και μάλιστα εδώ με τους πρωτότυπους χουρμάδες, τα καρύδια και τα μήλα, αποκτά καταπληκτικά αρώματα και υφές. Θα σας ξετρελάνει!
Συστατικά:
1/2 κιλό φύλλα κρούστας
1 κιλό κίτρινη κολοκύθα
2 μήλα
100 γρ. χουρμάδες
100 γρ. καρύδια
χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
χυμό λεμονιού
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. μαύρη ζάχαρη
μέλι για το σερβίρισμα
Οδηγίες:
1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρούς κύβους την κολοκύθα
2. Τη βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει γιά 30 λεπτά στο φούρνο στους 180° C.
Κρατάμε το φούρνο ζεστό στους 170° C
3. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη και τα ανακατεύουμε με τον χυμό τού λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
4. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους ψιλοκόβουμε.
5. Οταν ψηθεί η κολοκύθα κρατάμε λίγη για την διακόσμηση του πιάτου και ανακατεύουμε την υπόλοιπη με τα μήλα, τους χουρμάδες, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα καρύδια και τη μαύρη ζάχαρη.
6. Λιώνουμε το βούτυρο και κόβουμε τα φύλλα στη μέση.
7. Αλείφουμε με βούτυρο και στρώνουμε 4 φύλλα και απλώνουμε λίγη από την γέμιση. Τυλίγουμε προσεκτικά και σχηματίζουμε ένα ρολό με διάμετρο 3 εκατοστά περίπου.
8. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Γίνονται 6 ρολά.
9. Περιχύνουμε τα ρολά με το βούτυρο που περίσσεψε. Ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.
Σερβίρουμε με μέλι και τα ψημένα κυβάκια κολοκύθας.