Γρήγορα αρωματικά ψωμάκια του 18ου αιώνα
...όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό! Πρόκειται στην πραγματικότητα για πουτίγγες τις οποίες θα μπορούσατε να προσφέρετε αντί για ψωμί σε ένα πρωτότυπο τραπέζι, αφού δεν είναι καθόλου γλυκές, απλώς έχουν λίγο άρωμα από κανέλλα και μοσχοκάρυδο. Αν δε σας αρέσει ένα από τα δύο παραλείψτε το! Όπως και να το κάνουμε είναι μια ιστορική συνταγή.
Συστατικά:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. αλεύρι καλαμποκένιο
4 αβγά
1/3 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 φλ. γάλα
Οδηγίες:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
1. Αλείφουμε με λάδι ή βούτυρο 1-2 μεταλλικά φορμάκια της κρεμ καραμελέ ή ταψάκι με ανάλογες υποδοχές.
2. Χτυπάμε με το σύρμα (ή στο μίξερ) τα αβγά να ενωθούν, αλλά όχι πολύ και κόψουν
3. Προσθέτουμε το αλάτι, τα αρώματα και τα αλεύρια και χτυπάμε λίγο να ενωθούν.
4. Προσθέτουμε το γάλα ζεστό λίγο-λίγο, μέχρι να γίνει ένας λεπτός χυλός που να ρέει από το κουτάλι.
5. Μοιράζουμε στα φορμάκια και ψήνουμε αμέσως, γύρω στα 40λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμα βάζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι κι αν βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμα.
6. Βγάζουμε αμέσως από τα φορμάκια και τοποθετούμε πάνω στη σχάρα σκεπάζοντας ελαφρά με πετσέτα για λίγο.