BACK

Κακαβιά, ψαρόσουπα με διάφορα ψάρια, καβούρια, ντομάτα και καρότα

Η κακαβιά είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό πιάτο των νησιών και γενικά των ψαρο-περιοχών. Λένε ότι οι καπετάνιοι πίνουν την κακαβιά τους στο νεροπότηρο!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.3 (7 votes)

Συστατικά:

1 ψάρι καλής ποιότητας μέχρι 1,3 κιλά (ροφό, σφυρίδα, σκορπίνα, χριστόψαρο)
ή 1,3 κιλά διάφορα πετρόψαρα
600 γρ. μαρίδα
300 γρ. γαρίδες ή καβούρι
300 γρ. κρεμμύδια
300 γρ. τομάτα
2 λεμόνια
150 ml ελαιόλαδο
φύλλο δάφνης
σέλινο
καρότα
αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

Μερικές συμβουλές που θα χρειαστείτε αν αποφασίσετε να φτιάξετε αυτό το πολυεπίπεδο πιάτο είναι οι ακόλουθες:
Ψήστε λιγάκι τα καβούρια πριν τα βάλετε να βράσουν, ώστε να εμπλουτίσετε τη σούπα με ένα άρωμα ψητών θαλασσινών.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικά θαλασσινά χόρτα (μόνο αυτά που τρώγονται ωμά) και 2-3 κουταλιές της σούπας θαλασσινό νερό (αν μαγειρεύετε το φαγητό κοντά στη θάλασσα).

Επίσης μερικοί βάζουν στην κακαβιά και κρίταμο, ένα είδος αγριοσέλινου, το οποίο φύεται πάνω σε βράχια.

Τέλος κάποιοι μερακλήδες σπάνε ένα αβγό στο πιάτο της σούπας τους, αλλά αυτό είναι κάτι που δίνει μια τελείως διαφορετική υφή στη σούπα που μπορεί να αρέσει ή όχι.

 

Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια. Βάζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζουμε για 20 λεπτά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το νερό να κρυώσει κάπως και προσθέτουμε την ντομάτα, το σέλινο, τα πετρόψαρα και τη μαρίδα.

Βράζουμε για επιπλέον 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν πολύ όλα τα υλικά.

Τα μικρότερα ψάρια θα πρέπει να σχηματίσουν ένα χυλό.

Σουρώνουμε τα λαχανικά ώστε να πέσει όλο το ζουμί μέσα στην κατσαρόλα.

Σουρώνουμε στη συνέχεια και τη μάζα από τα ψάρια μέσα από ένα τουλπάνι, το οποίο θα πρέπει να στίψουμε καλά προκειμένου να πάρουμε όσο περισσότερη γίνεται  από τη γεύση του ψαριού.

Σουρώνουμε και το υπόλοιπο ζουμί, ξανανάβουμε το μάτι της κουζίνας, βάζουμε και το μεγάλο ψάρι, τις γαρίδες, το καβούρι και το ελαιόλαδο.

Βράζουμε για μιάμιση ώρα τουλάχιστον.

Στίβουμε τα λεμόνια μέσα στο ζουμί της σούπας.

Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το αλάτι και το πιπέρι.

Αφήνουμε το φαγητό να γίνει για άλλα 15 λεπτά.