Μαρινάτες ή μαρινάδες για κοτόπουλο
Οι μαρινάδες για κοτόπουλο και γενικά για τα λευκά κρέατα θα απογειώσουν το γευστικό αποτέλεσμα στις συνταγές σας.
Συστατικά:
Μαρινάδα με γιαούρτι και λεμόνι
4 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι χοντροκομμένο
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κρεμμύδι στον τρίφτη
200 γρ. γιαούρτι
2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
Μαρινάδα με Μοσχάτο Σάμου, θυμάρι και ρίγανη
500 ml μοσχάτο Σάμου
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι χοντροκομμένο
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κρεμμύδι στον τρίφτη
2 κ.σ. θυμάρι
2 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. μουστάρδα
Μαρινάδα με ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή και μαύρη Κορινθιακή σταφίδα
100 ml ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι μαύρη Κορινθιακή σταφίδα
Ξύσμα από δύο πορτοκάλια
Χυμό από δύο πορτοκάλια
Ξύσμα από ένα λάιμ
2 κ.γ. κάρυ
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι χοντροκομμένο
Μαρινάδα με ελαιόλαδο και ελληνικά μυρωδικά
100 ml ελαιόλαδο
Ξύσμα από ένα λάιμ
2 κ.γ. δυόσμο
2 κ.γ. μάραθο
2 κ.σ. ούζο
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι χοντροκομμένο
Οδηγίες:
Οι μαρινάτες ή μαρινάδες, όπως έχουμε συνηθίσει να τις λέμε, κατά την γνώμη μου ήρθαν για να ανεβάσουν και να διαφοροποιήσουν την γεύση ειδικά στο κοτόπουλο και τα υπόλοιπα πουλερικά τα οποία στερούνται της έντονης γεύσης που έχουν τα κόκκινα κρέατα.
Και στα πουλερικά οι μαρινάτες θέλουν προσοχή ειδικά αν μαρινάρουμε με όξινα όπως είναι το λεμόνι, το ξύδι, το κρασί και θέλουν γενικά πολύ λιγότερη ώρα να παραμείνουν επάνω τους.
Μία ώρα είναι υπέρ αρκετή για μία μαρινάδα με όξινα ενώ με μία μαρινάδα με βάση το ελαιόλαδο μπορεί να μείνει πολύ περισσότερο.
Όπως και στα κόκκινα κρέατα είμαστε προσεκτικοί με τις ποσότητες των μυρωδικών και μπαχαρικών γιατί μετά θα χάσουμε εντελώς την λεπτή γεύση που έχουν τα πουλερικά.
Τα πιο συνήθη συστατικά για τις μαρινάτες των πουλερικών είναι το ελαιόλαδο, το κρασί, το λεμόνι, το γιαούρτι σε συνδυασμό με τα όλα τα γνωστά μυρωδικά και μπαχαρικά.
Η μαρινάτα είναι θέμα προτιμήσεων και έμπνευσης γι αυτό ακολουθείστε το ένστικτο και τις γευστικές σας προτιμήσεις αλλά ΠΑΝΤΑ με μέτρο.
Θα σας δώσω λοιπόν μερικές μαρινάτες που ταιριάζουν στις γευστικές προτιμήσεις μου για να μεταμορφώσετε την γεύση από τα πουλερικά σας.
Όλες οι μαρινάτες είναι αρκετές για 4 μερίδες από μπούτι ή στήθος κοτόπουλο.
Μαρινάδα με γιαούρτι και λεμόνι
4 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι χοντροκομμένο
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κρεμμύδι στον τρίφτη
200 γρ. γιαούρτι
2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
Χαράζουμε το κοτόπουλο με ένα κοφτερό μαχαίρι στην επάνω πλευρά τρεις φορές.
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ και κάνουμε ελαφρό μασάζ με την μαρινάδα ώστε να καλύψουμε ολόκληρο το κομμάτι καλά.
Το βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
Βγάζουμε από το ψυγείο μία ώρα τουλάχιστον πριν από το ψήσιμο και ψήνουμε σε σχάρα στο τηγάνι ή στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Μαρινάδα με Μοσχάτο Σάμου, θυμάρι και ρίγανη
500 ml μοσχάτο Σάμου
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι χοντροκομμένο
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κρεμμύδι στον τρίφτη
2 κ.σ. θυμάρι
2 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. μουστάρδα
Χαράζουμε το κοτόπουλο με ένα κοφτερό μαχαίρι στην επάνω πλευρά τρεις φορές.
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα γυάλινο μπολ και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια από το κοτόπουλο φροντίζοντας να είναι σκεπασμένα με την μαρινάδα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
Βγάζουμε από το ψυγείο μία ώρα τουλάχιστον πριν από το ψήσιμο και ψήνουμε σε σχάρα στο τηγάνι ή στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Μαρινάδα με ελαιόλαδο και εσπεριδοειδή
100 ml ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι μαύρη Κορινθιακή σταφίδα
Ξύσμα από δύο πορτοκάλια
Χυμό από δύο πορτοκάλια
Ξύσμα από ένα λάιμ
2 κ.γ. κάρυ
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι χοντροκομμένο
Χαράζουμε το κοτόπουλο με ένα κοφτερό μαχαίρι στην επάνω πλευρά τρεις φορές.
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα γυάλινο μπολ και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια από το κοτόπουλο φροντίζοντας να είναι σκεπασμένα με την μαρινάδα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
Βγάζουμε από το ψυγείο μία ώρα τουλάχιστον πριν από το ψήσιμο και ψήνουμε σε σχάρα στο τηγάνι ή στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Μαρινάδα με ελαιόλαδο και ελληνικά μυρωδικά
100 ml ελαιόλαδο
Ξύσμα από ένα λάιμ
2 κ.γ. δυόσμο
2 κ.γ. μάραθο
2 κ.σ. ούζο
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι χοντροκομμένο
Χαράζουμε το κοτόπουλο με ένα κοφτερό μαχαίρι στην επάνω πλευρά τρεις φορές.
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα γυάλινο μπολ και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια από το κοτόπουλο φροντίζοντας να είναι σκεπασμένα με την μαρινάδα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
Βγάζουμε από το ψυγείο μία ώρα τουλάχιστον πριν από το ψήσιμο και ψήνουμε σε σχάρα στο τηγάνι ή στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Οι μαρινάδες όπως είπαμε και στην αρχή είναι έμπνευση και συνδυασμός υλικών και γευστικών προτιμήσεων γι αυτό μην διστάσετε να πειραματιστείτε σε ότι περίεργο σας έρθει στο μυαλό αποφεύγοντας βασικά την υπερβολή που είναι γενικώς κακό για όλα.