Ομελέτα με άγρια σπαράγγια
Παραδοσιακά, το φαγητό αυτό γίνεται με άγρια σπαράγγια, ένα από τα εκλεκτότερα αγριόχορτα της ελληνικής χλωρίδας. Φύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά κυρίως στο Πήλιο, την Κρήτη και σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου. Αυτά τα λεπτά και ευχάριστα πικρά βλαστάρια μήκους σχεδόν 35 εκ. μπορείτε να τα βρείτε ακόμη και στις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Εάν, παρολα αυτά, δεν μπορείτε να βρείτε να βρείτε άγρια σπαράγγια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τυποποιημένα του εμπορίου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άλλο χορταρικό όπως σπανάκι, πικραλίδα ή αβρωνιές.
Συστατικά:
1/2 κιλά φρέσκα καθαρισμένα σπαράγγια
6 αβγά
1/2 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
4 κ.σ.λάδι
αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
1. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό και ζεματίζουμε τα σπαράγγια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαζέψουν και να γίνουν τρυφερά.
2. Τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό μέσα από το σουρωτήρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.
3. Χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους.
4. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και αλατοπιπερώνουμε.
5. Λαδώνουμε ένα σκεύος 30 εκ. για ομελέτα και το βάζουμε για 45 δευτερόλεπτα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα αβγά και απλώνουμε γρήγορα και ομοιόμορφα τα σπαράγγια από πάνω τους. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την ομελέτα για 12-15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα αυγά, πριν όμως ξεροψηθούν.
6. Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, το τοποθετούμε σε απόσταση 15 εκ. από το γκριλ και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στο πάνω μέρος.
Ξεκολλάμε μετά γύρω-γύρω με μια σπάτουλα, το βάζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα και σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστό.