Παντζάρι Γλυκό Του Κουταλιού
Η Δήμητρα Χερουβείμ μας παρουσιάζει με περίσσια προσοχή και αγάπη το δικό της πορφυρό, ρουμπινένιο, ξεχωριστής γεύσης, παντζάρι γλυκό του κουταλιού.
Το success story έχει ως εξής.
Οκτώβρη μήνα και βρισκόμαστε στα παραθαλάσσια όμορφα Πούλιθρα Αρκαδίας.
Γλυκιά η ατμόσφαιρα, ωραία η θερμοκρασία και η θάλασσα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ό,τι πρέπει δηλαδή για φθινοπωρινούς κολυμβητές.
Ρίχνουμε τις βουτιές μας, ξαπλώνουμε στην παραλία για να μαζέψουμε μεσημεριανό ήλιο και βιταμίνη D και χαλαρώνουμε όπως τα γατιά που λιάζονται στον ήλιο.
Αρχίζει να σκοτεινιάζει, μαζεύουμε τα συμπράγκαλα και επιστροφή στο σπίτι. Εν τω μεταξύ έχει αρχίσει και η απογευματινή λιγούρα.
Κάνουμε κράτει όμως, μιας και το βραδινό πρόγραμμα λέει “Μυρτώον” με τις υπέροχες ελληνικές γεύσεις, τις πελώριες μερίδες και την άριστη εξυπηρέτηση.
Έτσι απλώς καθησυχάζουμε το στομάχι με δυο τρία φρουτάκια.
Ετοιμαζόμαστε λοιπόν, με όρεξη στην κυριολεξία για τη βραδινή έξοδο.
Το παρά’ αθίν’ αλός τραπεζάκι μας περιμένει, όπως και ο εξυπηρετικός και σβέλτος σερβιτόρος.
Κάνουμε την παραγγελία μας, έρχονται τα καλούδια τα θαλασσινά, έρχεται το άσπρο δροσερό κρασάκι, έρχεται και το νέο φεγγάρι και το σκηνικό τέλειο και θεατρικό. Καθαρίζουμε με ευλάβεια τα πιάτα μας, αδειάζουμε την καράφα και εμείς πια σε πλήρη νιρβάνα, όταν, όταν λέω, μας ξυπνάει η φωνή της κοπελίτσας του καταστήματος.
“Τελειώσατε; Να μαζέψω τα πιάτα; Να σας φέρω γλυκάκι;¨
Στη γλυκιά λέξη γλυκάκι που λες Μαράκι μου, άνοιξε το μάτι, ανακάθισε το χαλαρό σώμα στην καρέκλα του και με μια φωνή με τον καλό μου, αναφωνήσαμε.
“Τι γλυκάκι;” “Παντζάρι γλυκό του κουταλιού με γιαούρτι, το έφτιαξε η μαγείρισσα μας η Αργυρώ.” “Α, ωραία, φέρε μας.”
Λες και αν μας έλεγε χαλβά του φούρνου, θα είχαμε αντίρρηση. Τέλος πάντων.
Έρχεται που λες σε λίγο, το γλυκό με το γιαούρτι, δυο μεριδάρες παρακαλώ και… δόξα και τιμή στην Αργυρώ και στον Έλληνα εστιάτορα που σου φέρνει την λυπητερή με τόσο γλυκό τρόπο.
Τελειώνοντας και το γλυκό μας, μπήκαμε στο μαγαζί και όσο να βγει ο λογαριασμός, έδινα τα συγχαρητήρια μου στη νεαρή μαγείρισσα για το φαγητό και κυρίως το γλυκό της.
Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είχα φάει ξανά γλυκό του κουταλιού παντζάρι.
Μόνο ακουστά το είχα, κάπου όμως ξεχασμένο στα βάθη της μνήμης, κάτι σαν εξωτικό και περίεργο “φρούτο” που δεν ήμουνα σίγουρη ότι θα ασχολιόμουνα κάποια μέρα μαζί του.
Και να που έφτασε η γλυκιά αυτή μέρα που ασχολήθηκα μαζί του με περίσσια προσοχή και αγάπη και σας παρουσιάζω τώρα το δικό μου πορφυρό, ρουμπινένιο, ξεχωριστής γεύσης, παντζάρι γλυκό του κουταλιού.
Συστατικά:
600 γρ. καθαρό τριμμένο παντζάρι.
Αγόρασα 1.200 γρ. μετά την αφαίρεση των φύλλων, το καθάρισμα και το τρίψιμο των βολβών μου έμειναν καθαρά τα 600 γρ.
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική.
Εδώ να πω ότι ενώ σε όλα τα γλυκά του κουταλιού βάζω λιγότερη ζάχαρη από το βάρος των φρούτων, το παντζάρι την χρειάζεται την ίση ποσότητα ζάχαρης με το βάρος του.
4 ποτήρια νερό = 1 λίτρο.
Προβληματίστηκα για την ποσότητα νερού, αλλά τελικά είδα ότι για να δέσει το σιρόπι και να βράσει σωστά το τριμμένο παντζάρι - ούτε να γίνει μαρμελάδα, αλλά ούτε να είναι σκληρό - χρειάζεται αυτή την ποσότητα του νερού.
Εκτός αν βάλετε 3 ποτήρια και είναι ελαφρώς τραγανό.
2 ξυλάκια κανέλα
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
2 βανίλιες σκόνη
Το χυμό από μισό μεγάλο λεμόνι
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα μια χούφτα (προαιρετικά)
Οδηγίες:
Αφαιρώ τα φύλλα από τους βολβούς των παντζαριών, αφήνοντας όμως λίγο κοτσάνι στο βολβό γιατί έτσι έχει καλύτερο κράτημα στη διαδικασία τριψίματος.
Τα ξεφλουδίζω όπως κάνω με τις πατάτες, τα πλένω και τα τρίβω σε χοντρό τρίφτη.
Ξεβγάζω 1-2 νερά το τρίμμα παντζαριού και το σουρώνω.
Το βάζω στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό.
Ανακατεύω και αφήνω να βράσει 35-40 λεπτά.
Ενδιάμεσα ξαφρίζω τον ελάχιστο καφέ αφρό που θα βγάλει το γλυκό.
Λίγο πριν κλείσω τη φωτιά (περίπου 5-6 λεπτά )και αφού το σιρόπι έχει δέσει και υπάρχει αρκετό στην κατσαρόλα μου, ρίχνω τα ξυλαράκια κανέλας, τη σκόνη κανέλας, τις δυο βανίλιες και το χυμό από το μισό λεμόνι.
Περιμένω να πέσει λίγο η θερμοκρασία του γλυκού και το μοιράζω σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Μου έβγαλε ακριβώς 1.500 γρ. υπέροχο γλυκό παντζάρι.
Ένα έχω να πω και κατηγορηματικά. ΦΤΙΑΞΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ.
Όσο για τα φρεσκότατα φύλλα των παντζαριών, την ίδια κιόλας μέρα τα έβρασα, τα έβαλα στη σαλατιέρα με λαδόξυδο και τριμμένο σκορδάκι και συνόδεψαν μια χαρά τα ψάρια μας.
Για περισσότερες συνταγές από την Δήμητρα Χερουβείμ επισκεφθείτε το Βραβευμένο Blog της http://www.foodcollection.gr/