BACK

Κέικ κρασιού

Ένα απίστευτα πρωτότυπο και μεθυστικό σε αρώματα και γεύση κέικ, που μοιάζει λίγο και με πίτα κρασιού! Συνοδεύστε το τέλεια με σαντιγύ!

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

Συστατικά για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
2 .σ. ξινή κρέμα
2 αβγά
200 γρ. βούτυρο
2/3 φλ. ζεστό γάλα
μια πρέζα αλάτι

Συστατικά για τη γέμιση
200 γρ. σταρένιο ψωμί
50 γρ. βούτυρο
½ lt κόκκινο κρασί
500γρ. γλυκά μήλα
50 γρ. ζάχαρη
1 μπαστουνάκι κανέλας
2 γαρύφαλλα
φλούδα λεμονιού
100 γρ. ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)

Οδηγίες:

1. Σε ένα μπολ αναμεγνύουμε το αλεύρι με την ξινή κρέμα, τα αβγά, το μαλακό βούτυρο, το γάλα και το αλάτι, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια λεία και εύπλαστη ζύμη. 

2. Βάζουμε στην άκρη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά μέσα στο ψυγείο.

3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.

4. Κόβουμε το ψωμί σε λεπτές λωρίδες και το τσιγαρίζουμε  σε βούτυρο

5. Βάζουμε σε μια στρώση σε ένα ρηχό ταψί.

6. Αφήνουμε το κρασί να πάρει μια βράση για 30 δευτερόλεπτα με την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη φλούδα λεμονιού και τη ζάχαρη.

7. Περιχύνουμε με περίπου τα ¾ του μείγματος στις λωρίδες τηγανιτού ψωμιού.

8. Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε σε λεπτές φέτες.

9. Βουτυρώνουμε ένα (άλλο) ρηχό ταψί.

9. Απλώνουμε τη ζύμη λίγο μεγαλύτερη από το διπλάσιο του ταψιού και τοποθετούμε στο ταψί έτσι ώστε να κρέμεται η ζύμη έξω από το χείλος του ταψιού.

10. Τοποθετούμε τις φέτες μήλου πάνω στη ζύμη σε μια στρώση και καλύπτουμε με τις λωρίδες ψωμιού, περιχυμένες με το ζουμί. 

11. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μαγειρεμένο κρασί και πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη άχνη.

12. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τη ζύμη (πρέπει να καλυφτεί τελείως).

13. Αλείφουμε τη ζύμη με αβγό και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

14. Πασπαλίζουμε το ζεστό κέικ με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε μερίδες. 

Tips

Ένα ταιριαστό κρασί βαρύ και αρωματικό: Kraski Teran, Rdeci Capris, Metliska Crnina. Το καλύτερο υποκατάστατο είναι ένα βαρύ Bordeaux
Προέλευση:
Κατηγορία: