Κομπόστα Καλοκαιρινή
Νόστιμη, υγιεινή και ελαφριά, η κομπόστα είναι προτιμότερη από όλα τα γλυκά του καλοκαιριού.
Συστατικά:
½ κιλό κεράσια
½ κιλό βερίκοκα
½ κιλό δαμάσκηνα
1 ξύλο κανέλα
½ κιλό ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Οδηγίες:
Μια δύσκολη στιγμή για τα καθημερινά γεύματα του καλοκαιριού είναι το τέλος τους. Μπριάμ, μελιτζανούλες, γεμιστά μαζί με λίγη φέτα είναι ό,τι πρέπει. Χρειάζεται όμως κατιτί μετά το φαγητό. Σε μια χώρα με τόσο ζεστό καλοκαίρι, όπως το δικό μας, τι να φας για επιδόρπιο; Σοκολάτες, τούρτες, μπακλαβάδες μέσα στο λάλαρο; Θεός φυλάξοι.
Βέβαια, στις πιο πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα το λύνει το κατακόκκινο παγωμένο καρπούζι. Κι ακόμα, λίγο αργότερα, τα πάνγλυκα σταφύλια. Χρειάζεται όμως και κάποια αλλαγή.
Υπάρχει όντως ένα ωραίο επιδόρπιο, κάπως ξεχασμένο είν' η αλήθεια, που μπορεί να παίξει ωραία με τα καλοκαιρινά πιάτα. Εννοώ την κομπόστα. Αν φαντάζεστε τώρα το μισό ροδάκινο μέσα σ' ένα ασπρουλό σιρόπι, που σας έφεραν στο νοσοκομείο τότε που κάνατε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας, χάσατε.
Η κομπόστα μπορεί να είναι πιάτο δοξασμένο και έχει πολλές εκδοχές. Μια και είμαστε όμως στο κατακαλόκαιρο θα σας πω μια απ' αυτές, που είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει. Θ' αλλάξετε γνώμη για τις κομπόστες, θα πάψετε να τις συνδυάζετε με τους αρρώστους.
Βάλτε λοιπόν σε μια κατσαρόλα ½ κιλό κεράσια, ½ κιλό βερίκοκα και ½ κιλό δαμάσκηνα, όλα καλά πλυμένα. Προσθέστε 1 ξύλο κανέλας, ½ κιλό ζάχαρη και 2 φλιτζάνια νερό. Βάλτε την κατσαρόλα να βράσει και προσέξτε να μην τα παραβράσετε. Το ζήτημα είναι να κρατήσουν τα φρούτα το σχήμα τους.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέστε 1 γεμάτο ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί και συνεχίστε για λίγο το βράσιμο. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάξτε την κανέλα και αδειάστε την κομπόστα σε γυάλινο δοχείο. Προσθέστε 2 κουταλιές φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε. Όταν κρυώσει, σκεπάστε το σκεύος και βάλτε το στο ψυγείο. Σερβίρετε παγωμένη την κομπόστα σε ποτήρια με πόδι.