Κοτόπουλο προβενσάλ με καπνιστό ζαμπόν, ελιές & βασιλικό
Μία άλλη Γαλλική εκδοχή για κοτόπουλο με λαχανικά και μπέικον.
Συστατικά:
1 κοτόπουλο 1.800 γραμμαρίων, κομμένο σε μερίδες
αλάτι & πιπέρι κατά προτίμηση
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι κομμένο κόκκινο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι καπνιστό χοιρινό κομμένο σε κύβους
3 φλιτζάνια κομμένα ντοματίνια με το χυμό τους
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
1 νεροπότηρο μπύρα ξανθιά
2 φύλλα δάφνης, θρυμματισμένα
1 κοφτή κουταλιά σούπας φρέσκο κομμένο θυμάρι
2/3 φλιτζανιού ελιές χωρίς κουκούτσι, πλυμένες και στραγγισμένες
½ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα δάφνης, κομμένα
Οδηγίες:
Πλύνετε και σκουπίστε το κοτόπουλο και αλατοπιπερώστε το. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε Dutch oven (κατσαρόλα για σιγοβράσιμο) ή σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα και ροδίστε το κοτόπουλο σε δόσεις, γυρίζοντας το να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Απομακρύνετε με μια τρυπητή κουτάλα.
Αδειάστε το λίπος από την κατσαρόλα κρατώντας μόνο δύο κουταλιές της σούπας. Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10 λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για ένα λεπτό. Προσθέστε το καπνιστό χοιρινό και ανακατέψτε τα όλα μαζί περίπου για ένα λεπτό.
Τοποθετήστε το κοτόπουλο πάλι στην κατσαρόλα, προσθέστε τις ντομάτες, το ζωμό και την μπύρα.
Αφήστε να πάρει μια βράση σε υψηλή φωτιά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία, προσθέστε τα αρωματικά και αφήστε να σιγοψηθούν μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο, περίπου 45 λεπτά.
Περίπου στα μισά του μαγειρέματος του κοτόπουλου, προσθέστε τις ελιές και περίπου πέντε λεπτά πριν το απομακρύνετε από τη φωτιά προσθέστε το βασιλικό.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και σερβίρετε.